У ПР пропонують за блокування трибуни ввести матеріальну відповідальність

15 квiтня 09:24

У Партії регіонів пропонують зобов'язати депутатів, які блокують парламент, відшкодовувати збитки державі, опозиція проти такого нововведення.

 

Народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник запропонував зобов'язати народних депутатів, які беруть участь у блокуванні парламентської трибуни, в судовому порядку компенсувати державі збитки.

"Законопроектом пропонується надати право голові Верховної Ради звертатися до суду з вимогою про відшкодування збитків депутатами, які беруть участь у блокуванні трибуни. Ця сума становить до 2 млн грн на день - у неї входять зарплата народних депутатів і співробітників апарату Ради, які прийшли на роботу", - заявив Олійник.

Цим законопроектом також пропонується не нараховувати зарплату народним депутатам, що перешкоджають роботі парламенту. "Якщо учасники блокування відмовляться компенсувати встановлений судом збиток, на їхнє майно може бути накладено арешт", - зазначив депутат, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Варто відзначити, що заборона на блокування трибуни передбачена ст. 47 закону "Про регламент Верховної Ради". Народним депутатам також заборонено перешкоджати роботі спікера і голосуванню своїх колег. У ПР раніше пропонували ввести кримінальну відповідальність за блокування трибуни, але ця норма не була прийнята на вимогу опозиції.

За підрахунками експертів, з 12 грудня 2012 року зі 100 днів народні депутати пропрацювали сім. У VII скликанні Верховної ради до блокування трибуни часто вдаються представники опозиції. Так, з 5 по 22 лютого фракції "Батьківщина", "Свобода" і "УДАР" перешкоджали роботі парламенту, вимагаючи введення в дію системи персонального голосування Рада-3. Востаннє опозиція заблокувала трибуну 2 квітня з вимогою призначити вибори мера Києва і депутатів Київради.

У свою чергу в опозиції запевнили, що матеріальна відповідальність не стане для них перешкодою. "Ми не від хорошого життя блокуємо парламент. А від того, що більшість порушує права громадян. У більшості хочуть переламати нас через коліно, але на будь-яке таке діяння завжди буде протидія", - заявив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Сас. За його словами, законопроект Олійника не відповідає Конституції. "Це спроба використовувати судову гілку влади як інструмент впливу на народних депутатів", - підкреслив Сас.

"Якщо треба, ми будемо вдаватися і до радикальніших заходів, ніж блокування, - підемо в народ і покличемо людей як єдине джерело влади забрати владу собі", - пообіцяв народний депутат Юрій Сиротюк (Свобода).

За словами Володимира Олійника, у понеділок на засіданні фракції ПР він представить законопроект своїм соратникам. "В середу документ може розглянути комітет з питань регламенту, а вже в четвер - сесійна зала", - зазначив він.

У Компартії заявили, що підтримують ініціативу ПР. "Безумовно, що витрати, які йдуть на роботу парламенту, повинен хтось покривати. Логічно, що це повинні бути винуватці блокування, тому така ініціатива буде підтримана нашою фракцією", - запевнив народний депутат Олександр Голуб (КПУ). !zn

Читайте також:

За перші 100 днів роботи нової Ради у депутатів було 53 вихідних

Рада розгляне вибори в Києві, декриміналізацію статей Тимошенко і відставку Азарова

Опозиція пообіцяла розблокувати Раду наступного тижня

Янукович про розпуск Ради: Ми не такі багаті, щоб проводити постійно вибори