У понеділок у Брюсселі відбудеться XVI саміт Україна-ЄС

25 лютого 07:54

Головною темою саміту стане перспектива укладення Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом.

 

У понеділок у Брюсселі стартує саміт Україна-ЄС, який може стати ключовою подією на сучасному етапі розвитку відносин Києва і Брюсселя. Українську делегацію на саміті очолить президент України Віктор Янукович, сторону ЄС будуть представляти президент Ради ЄС Герман Ван Ромпей, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

З урахуванням того, що, за оцінками експертів, минулий рік став "втраченим" у двосторонніх відносинах через внутрішньополітичну ситуацію в Україні, на саміт покладаються надії повернути двосторонні відносини в колишнє русло і посилити їх для того, щоб в кінцевому підсумку сторони вийшли на підписання Угоди про асоціацію, включаючи Угоду про глибоку та всеохоплюючу зону вільної торгівлі, яке може відбутися на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі в листопаді.

Брюссель очікує, що українське керівництво рішуче заявить про свою прихильність розвитку двосторонніх відносин і почне активні дії, щоб виконати умови, необхідні для підписання Угоди про асоціацію.

ЄС не раз заявляв про свою стурбованість у зв'язку з вибырковим правосуддям щодо колишніх членів уряду, зокрема, екс-прем'єра Юлії Тимошенко і екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, які знаходяться у жорсткій опозиції до нинішньої влади. Крім того, занепокоєння викликали недоліки минулих парламентських виборів, пов'язані з прогалинами у виборчому законодавстві, у зв'язку з чим Брюссель настійно закликав Київ усунути проблему. Третьою сферою занепокоєння став стан проведення реформ, раніше схвалених двома сторонами в рамках Порядку денного про асоціацію.

Всі ці три чутливі сфери ЄС чітко позначив у Висновках, схвалених на засіданні Ради ЄС у грудні минулого року, вказавши, що виконання цих вимог є необхідною умовою підписання вже парафованої Угоди про асоціацію.

Європейські експерти відзначають, що очікування від цього саміту невеликі, але він має вирішальне значення для майбутнього розвитку двосторонніх відносин.

Вказується також на те, що ЄС змінив свій підхід щодо України - якщо раніше на адресу Києва лунала жорстка критика, то тільки за останні два місяці ЄС прийняв два заяви щодо України, в яких оголошувалась прихильність підписати Угоду у разі виконання українською стороною необхідних умов.

Напередодні саміту керівництво ЄС - президент Ради ЄС Герман ван Ромпей, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявили, що саміт може стати "проривом у двосторонніх відносинах". Крім того, Херман ван Ромпей заявив, що цей рік може стати "проривом" у двосторонніх відносинах, якщо Угоду буде підписано. !zn