У пенітенціарній службі порадили Луценку зайнятися здоров'ям, а не політикою

28 березня 12:57

У Державній пенітенціарній службі вважають, що якщо екс-глава МВС дійсно переживає за своє здоров'я, то йому необхідно погодитися на обстеження і лікування у Менській колонії.

 

Засудженому екс-міністрові внутрішніх справ України Юрію Луценку пропонують все необхідне для діагностування, і йому варто було б погодитися на медичні процедури, якщо він турбується про своє здоров'я, заявляють у Державній пенітенціарної службі.

"У рекомендаціях клініки "Оберіг" не було вказано конкретно, де необхідно проводити подальше лікування, а навпаки, воно було прописано у лікарняній картці - за місцем утримання амбулаторне лікування з відповідною діагностикою", - розповів у четвер журналістам в Києві перший заступник керівника пенітенціарної служби Сергій Сидоренко, відповідаючи на питання про те, де і як буде тривати лікування Луценка, який відбуває покарання у Менській колонії.

За його словами, для того, щоб зрозуміти, які медичні маніпуляції з Луценком необхідно проводити надалі, необхідне проведення діагностики.

Перший заступник голови ДПтС нагадав, що вже не була створена одна комісія для проведення такої діагностики. "Але, на жаль, є вимоги засудженого - відмовитися від наших послуг і наполягати тільки на одному - відвезти його до клініки "Оберіг", - зазначив він.

Він нагадав, що в пенітенціарній системі і системі охорони здоров'я чітко визначено перелік медичних установ, де можуть проводитися такі медичні процедури. "Те, що ми пішли назустріч і дали можливість провести першу діагностику в цій клініці - це виняток у цьому випадку. Всі можливі пропозиції сьогодні надаються, і я вважаю, що, напевно, не це головне для засудженого, тому що коли людина турбується про стан свого здоров'я, і їй пропонують діагностику, то я вважаю, що це треба робити", - висловив думку Сидоренко.

"Якщо стан здоров'я справді дуже важкий, то людина все-таки зрозуміє на якомусь етапі, що треба займатися своїм здоров'ям, а не політикою", - підкреслив він.

Відповідаючи на уточнююче питання, чи означає це, що ДПтС чекає, що Луценко піде на поступки, перший заступник керівника відомства сказав: "Безумовно".

Нагадаємо, 27 березня ДПтС повідомила, що Луценко відмовився від обстеження лікарем з київської клініки "Оберіг" на базі Чернігівської обласної лікарні. Проте члени медичної комісії, яка була створена для динамічного спостереження за станом здоров'я Луценка, у складі професорів київських і чернігівській лікарень, знову прибудуть до пацієнта.

У свою чергу дружина екс-міністра, народний депутат Ірина Луценко стверджує, що її чоловік в даний час не потребує чергового обстеження і наполягає на продовженні лікування в клініці "Оберіг".

Наприкінці січня 2013 року Луценку зробили операцію з видалення поліпа у кишечнику у Київській універсальної медичній клініці "Оберіг". Після операції екс-міністр був повернений до Менської виправної колонії, де знаходиться під постійним спостереженням медперсоналу.

Як стверджує адвокат екс-глави МВС Олексій Баганець, в даний час у його підзахисного встановлені ще ряд захворювань: цироз печінки, гепатит, портальна гіпертензія та інші, які підпадають під перелік діагнозів, при наявності яких людина не може відбувати покарання в умовах позбавлення волі. !zn

Читайте також:

Пенітенціарна служба зняла з себе відповідальність за стан здоров'я Луценка

Луценко відмовився проходити обстеження в лікарні МОЗ

Луценку не дали закінчити курс реабілітації і відправили в колонію