У ПАРЄ закликали звільнити Тимошенко

04 травня 10:21

Представники ПАРЄ сподіваються, що українська влада не буде чекати ще одного рішення Страсбурзького суду в скарзі Тимошенко щодо її засудження.

 

Представники Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) закликали владу України вжити всіх можливих заходів, щоб звільнити екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко після рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у її справі.

"Ми особливо очікуємо, що влада України не буде чекати це рішення Страсбурзького суду за її скаргою щодо засудження", - йдеться в спільній заяві співдоповідачів у справі України Моніторингового комітету ПАРЄ Майліс Репс та Марієтти де Пурбе-Лундін, а також доповідача Комітету з юридичних питань і прав людини ПАРЄ у справі відділення політичної та кримінальної відповідальності Пітера Омтзихта.

На їх думку, це було б виправдано на фоні вже прийнятого рішення Страсбурзького суду.

Майліс Репс і Марієтта де Пурбе-Лундін відвідають Україну на початку червня, йдеться в повідомленні ПАРЄ, а Пітер Омтзіхт у червні ж подасть на сесії ПАРЄ свій звіт про відокремлення політичної та кримінальної відповідальності, присвячений у першу чергу справам Юлії Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ в її уряді Юрія Луценка, а також колишнього прем'єр-міністра Ісландії Чеіра Хільмара Хорте, якого теж визнали винним у недбалості під час банківської кризи, але не винесли жодного покарання.

Нагадаємо, 30 квітня Європейський суд з прав людини визнав незаконним рішення про арешт Юлії Тимошенко.

Після цього Державний департамент США закликав владу України звільнити Тимошенко і припинити практику політичного переслідування в країні.

Також, звільнити Тимошенко після рішення ЄСПЛ, закликали Канада і Франція.