У ПАРЄ закликали українських депутатів шукати компроміс щодо реформи Конституції

17 квiтня 16:05

За підсумками візиту в Україну співдоповідачки ПАРЄ підкреслили, що парламент має бути головним форумом для політичної дискусії.

 

Співдоповідачі моніторингового комітету ПАРЄ за підсумками свого візиту в Україну акцентували увагу на тому, що українські політики повинні знайти спільну мову і досягти згоди щодо реформи Конституції.

Як наголошується у підсумковій заяві Марієтти де Пурбе-Лундін і Маїліс Репс, парламент повинен бути головним форумом для політичної дискусії і обговорення між різними політичними силами у країні.

"Це особливо важливо у контексті конституційної реформи, яка необхідна для задовільного рішення низки найважливіших невирішених зобов'язань щодо судової системи. Важливо, щоб реформа конституції базувалася на якомога більш широкому у країні консенсусі між політичними силами. Це важливо для демократичної легітимності конституції", - підкреслили представниці асамблеї, цитує ЛІГАБізнесІнформ.

Вони відзначили, що українські політики повинні подолати розбіжності і знайти консенсус щодо конституційної реформи.

Крім того, представники ПАРЄ відзначили звільнення екс-глави МВС Юрія Луценка.

"Це - важливий крок вперед у вирішенні ситуації, яка, на жаль, домінує у відносинах з європейськими інститутами, у тому числі, і з Парламентською асамблеєю, і яка перешкоджає подальшій європейській інтеграції України", - констатували вони.

Співдоповідачі висловили надію, що "незабаром підуть подальші кроки, спрямовані на те, щоб задовільно вирішити питання щодо колишніх чиновників, які перебувають в ув'язненні".

"Це, а також рішення недоліків у судовій системі, що відзначалося у резолюції ПАРЄ 1862, вкрай важливі, якщо країна хоче виконати свої зобов'язання перед Радою Європи, а також для укладання Угоди про асоціацію з ЄС, яку ми щиро підтримуємо", - сказано у заяві.

Нагадаємо, співдоповідачі моніторингового комітету ПАРЄ приїжджають в Україну раз на кілька місяців, щоб оцінити хід реформ і підготовку до саміту у Вільнюсі, який відбудеться в листопаді. Як очікується, на ньому буде підписано Угоду про асоціацію України і Євросоюзу.

Цього року делегати від ПАРЄ Маррієтта де Пурбе-Лундін і Маїліс Репс приїхали до Києва вперше. Вони провели зустрічі з керівництвом парламенту, президентом, а також представниками опозиції. !zn

Читайте також:

Янукович "добре розуміє, що Україна "поступово" виконає зобов'язання перед Радою Європи

Екс-голова Європарламенту назвав Україну частково авторитарною країною

ПАРЄ закликала Януковича не зупинятися на Луценку і помилувати Юлію Тимошенко