У МЗС вважають, що ЄС зацікавлений в Угоді про асоціацію більше, ніж Україна

21 лютого 09:21

У МЗС вважають, що підписання Угоди про асоціацію буде дуже вигідним Євросоюзу в економічному плані.

 

Європа, можливо, більше за Україну зацікавлена у підписанні Угоди про асоціацію. Таку думку висловив спікер Міністерства закордонних справ Євген Перебийніс.

"Ми бачимо, що Європа зацікавлена в Угоді про асоціацію не менше, а може, і більше, ніж Україна. Тому що українська економіка є дуже перспективною. Можливо, зараз інвестиції йдуть до нас не так, як хотілося б. Але всі в Європі розуміють, що виробництво рухається із заходу на схід: 20 років тому західні компанії пересували свої виробництва в Центральній та Східній Європи, а зараз цей процес йде далі на Схід", - сказав Перебийніс.

За його словами, у геополітичному плані Україна є стратегічним плацдармом для ЄС. "Думаю, що Україні є що запропонувати Європейського Союзу не тільки з точки зору економіки, торгівлі, але і безпеки. Україна у своєму геополітичному положенні, думаю, ні в кого не виникає сумнівів, є стратегічним плацдармом як для Європейського Союзу, так і для інших наших сусідів", - відзначив він.

Раніше повідомлялося, що посол України в ЄС Костянтин Єлісєєв розкритикував політику "сорому й провини" щодо України і віддав належне єврокомісару Штефану Фюле і Кетрін Ештон за те, що вони добре розуміють ситуацію у країні.

Нагадаємо, в Європейському парламенті ніхто не виступив проти підписання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Голоси розділилися тільки на тих, хто виступає за підписання документа без зволікання і тих, хто говорить про виконання українським урядом озвучених раніше Радою ЄС умов.

Як повідомлялося, у висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики від 10 грудня 2012 року йдеться, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися в 2013 році, якщо українська влада продемонструє відчутний прогрес у вирішенні зазначених Європейським Союзом проблем: рішення проблем виборчого законодавства, вибіркового правосуддя та імплементація реформ, закладених у порядку денному асоціації.

Нагадаємо, одним з головних меседжів єврокомісара Штефана Фюле, який відвідав Київ наприкінці цього тижня, було повідомлення про те, що листопад 2013 р. є крайнім терміном для виконання Україною умов, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті Східного партнерства у Вільнюсі. !zn

Читайте також:

У Раді схвалили проект заяви щодо угоди про асоціацію з ЄС

Київ планує підписати після саміту Україна-ЄС чотири документи

Регіонали звинуватили опозицію у зриві асоціації з ЄС за допомогою блокування Ради