У Луценка підготували нову скаргу в Євросуд

09 сiчня 07:19

Другу заяву про порушення прав екс-глави МВС внутрішніх справ скоро буде подано в Європейський суд з прав людини. За словами дружини Юрія Луценка, вони абсолютно впевнені у виграші цієї заяви.

 

Дружина екс-міністра МВС Юрія Луценка Ірина заявила, що другу заяву в Євросуд з прав людини буде подано найближчим часом.

"Це буде друга заява, основна, на яку ми покладаємо основні надії. Це заява про несправедливий суд. Я думаю, що є 99% надій, що після виграшу нашого по суті в Європейському суді, ще до закінчення терміну, що залишився Луценку - 2 роки, думаю, що ми зможемо, все залежить від термінів розгляду в Європейському суді, сподіватися на те, що Луценко вийде раніше на волю", - уточнила вона.

"Ще до закінчення свого терміну. У нас дуже серйозні надії на це", - підсумувала дружина Луценка. При цьому вона заявила, що за першою справою в Європейському суді про незаконний арешт, яку Україна програла, "влада дуже наполегливо вимагає від нас, від Луценка, все-таки надати реквізити, куди вони можуть перерахувати ті кошти".

"Тобто це ті мінімальні зусилля, на що готова піти влада, щоб показати себе перед комітетом Європи, на якого покладено саме контроль над виконанням рішення Європейського суду, вони готові виконувати рішення Європейського суду... Бо воно ніяких ризиків для них не несе, оскільки ми заперечували саме арешт і незаконне утримання Луценка до зміни його статусу на засудженого", - розповіла Луценко.

Нагадаємо, 27 лютого 2012 року Печерський районний суд Києва визнав екс-міністра винним у скоєнні посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі. Суть обвинувачень зводиться до того, що Луценко, будучи міністром внутрішніх справ, нібито сприяв нарахуванню незаконної пенсії своєму водієві Леоніду Приступлюку, виділенню йому житла, а також зарахуванню його до департаменту оперативної служби. Крім того, суд визнав винним екс-голову МВС у нецільовому використанні бюджетних коштів на святкування Дня міліції в Національному палаці "Україна" в 2008-2009 році.

3 липня ЄСПЛ визнав арешт екс-міністра внутрішніх справ України таким, що порушує права людини. Суд також зобов'язав Україну виплатити Луценку 15 тисяч євро моральної компенсації.

Зокрема, ЄСПЛ нарахував сім порушень конкретних статей Європейської конвенції з прав людини: два порушення параграфа 1 статті 5 (право на свободу і безпеку) щодо арешту і ув'язнення Луценка, порушення параграфа 2 статті 5 (право бути поінформованим щодо причини арешту), два порушення абзацу третього статті 5 (право оскаржити своє утримання під вартою) і порушення статті 18 (обмеження щодо використання обмеження права). !zn

Читайте також:

Україна лідирує за кількістю скарг до Європейського суду з прав людини

ЄС чекає від України виконання всіх рішень Євросуду

Рішення Євросуду не вплине на долю Луценка: екс-міністр отримає 15 тисяч євро, але не свободу