У ЦВК не виключають, що ситуація з позбавленням парламентарів мандатів може повторитися

16 лютого 10:27

Питання повторних виборів в 11-у і 71-у округах може отримати актуальність, тільки якщо депутатів офіційно стане 443. Вибори в окрузі, де немає вакантного мандата, неможливі

 

Центральна виборча комісія України не виключає, що ситуація з позбавленням депутатів Верховної Ради мандатів може повторитися. Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна" заявив член ЦВК .

"Якби кожне рішення суду формувало нову судову практику, у нас могло б одночасно існувати багато таких практик, що різняться між собою. У тому числі і з подібних питань. Що тут можна прогнозувати?.. Ймовірність - все одно, що зустріти інопланетянина по дорозі на роботу: з точки зору формальної логіки вона нікчемна, а з точки зору побутової - п'ятдесят на п'ятдесят: або зустрінемо, або не зустрінемо...", - сказав він.

Кажучи про недавнє рішення Вищого адміністративного суду України, в якому, отримання депутатських мандатів Павлом Балогою (округ № 71) і Олександром Домбровським (округ № 11) фактично, було оголошено незаконним, Охендовський повідомив, що поки в комісію надійшла лише оперативно частина рішення суду, а мотивувальна ще не виготовлена.

"Наскільки ми можемо судити з документів, правоохоронними органами було відкрито кримінальне виробництво за фактами, які мали місце при встановленні підсумків голосування в 11-у і 71-у округах. В ході досудового розслідування було виявлено невідповідності між даними підсумкових протоколів ОВК і що зберігаються в архівах бюлетенями. Це стало підставою для позову трьох осіб у ВАСУ, який скасував постанову ЦВК про реєстрацію двох нардепів і визнав відсутність у них статусу і повноважень народних депутатів України. До речі, формулювання 104-ї статті Закону "Про вибори народних депутатів", що припускає можливість того, що після обрання особа не отримає депутатський мандат у встановленому законом порядку, ймовірно, і дозволила ВАСУ зробити висновок про відсутність депутатських мандатів у двох названих вами громадян, та необхідності проведення повторних виборів. На ЦВК покладено обов'язок провести дії щодо організації підготовки і проведення таких виборів. Але не обов'язок їх призначити в якийсь конкретний термін. Можливо, нам ще доведеться звернутися за роз'ясненням порядку виконання рішення. Для початку варто дочекатися мотивувальної частини", - сказав член ЦВК.

Він підкреслив, що призначити вибори можна тільки на підставі Закону "Про вибори народних депутатів", одного лише рішення суду, нехай це навіть ВАСУ, недостатньо. Однак і Рада не уповноважена призначати повторні вибори депутатів.

"Але, тим не менш, саме вона є органом, від реакції якого багато що залежатиме. Як би там не було, питання повторних виборів в 11-у і 71-у округах може набрати актуальності, тільки якщо депутатів офіційно стане 443. Вибори в окрузі, де немає вакантного мандата, неможливі", - зазначив він.

Докладніше читайте в інтерв'ю Віктора Трегубова з Михайлом Охендовським у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Павло Балога спробує повернути депутатський мандат через Євросуд

Рибак запропонував, щоб вердикт у справі про позбавлення мандатів Балоги і Домбровського виніс КСУ

Яценюк пояснив, що двох депутатів позбавили мандатів за відмову приєднатися до регіоналів

Однопартійці позбавленого мандата Балоги попросили допомоги у Європи