У Центрвиборчкомі хочуть, щоб Рада самостійно розібралася з мандатами Балоги і Домбровського

11 лютого 16:30

Основний закон передбачає вичерпний перелік підстав для припинення повноважень народного депутата, і у всіх цих випадках відповідне рішення приймає тільки Верховна Рада.

 

Питання про законність і механізм виконання рішення Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) про припинення повноважень народних депутатів Олександра Домбровського і Павла Балоги повинна розглянути Верховна Рада, вважає заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

"Якби мене запитали, як бути в даній ситуації, я б особисто вважав, що тут своє слово повинен сказати сам парламент - можливо в особі голови, можливо, це має стати темою дискусії на погоджувальній раді, можливо, предметом вивчення комітету з питань регламенту", - заявив Магера журналістам у понеділок, 11 лютого. !zn

Читайте також:

Рішення про позбавлення Балоги і Домбровського депутатських мандатів немає наслідків - голова КВУ

Яценюк пояснив, що двох депутатів позбавили мандатів за відмову приєднатися до регіоналів

Однопартійці Балоги, що позбавлений мандата, звернулися по допомогу до Європи

Колишній регіонал Павло Балога попросив опозицію захистити його мандат

"Є багато моментів, які слід вивчати. Але я вважаю, що якщо проблема виникла в парламенті, парламент повинен її вирішити", - додав він.

Так, на його думку, набуття особою статусу народного депутата після прийняття ним присяги є незворотнім, і втратити статус особа може тільки у випадках, передбачених Конституцією. Заступник голови ЦВК нагадав, що Основний закон передбачає вичерпний перелік підстав для припинення повноважень народного депутата, і у всіх цих випадках відповідне рішення приймає тільки Верховна Рада. Також, за словами Магери, депутат може втратити депутатський мандат у судовому порядку у разі поєднання з іншими видами діяльності. Однак, з відповідним позовом до суду в такому випадку звертається голова Верховної Ради.

"Той, хто готував це, організовував (рішення ВАСУ), думаю, стратегічно зробив дуже велику помилку, адже якщо у одного боку виникла можливість вирішити це питання в судовому порядку щодо депутатів - повірте, може виникнути спокуса у іншого боку вирішити питання щодо статусу президента. Щоб ми просто не загралися в цих питаннях",- констатував заступник глави ЦВК.

Як повідомлялося, ВАСУ 8 лютого визнав недостовірними результати виборів народних депутатів в одномандатних округах №11 (Вінниця) і №71 (Закарпатська обл.) де обрано відповідно Домбровського і Балогу, визнав відсутність у них депутатських повноважень і статусу, а також зобов'язав ЦВК провести повторні вибори в цих округах.