У центрі Києва розпочалася Першотравнева хода: затримано перших активістів

01 травня 12:02

У центрі Києва почалася хода з нагоди святкування міжнародного дня солідарності трудящих. Правоохоронці вже почали затримувати деяких активістів акцій.

 

У центрі Києва почалася демонстрація комуністів і прихильників Компартії України, присвячена дню міжнародної солідарності трудящих.

Колону очолює лідер Компартії України Петро Симоненко, народні депутати Адам Мартинюк, Петро Цибенко та інші. Кілька духових оркестрів супроводжують ходу. У середу близько 12 тис осіб зібралися на Хрещатику, а також прилеглих до неї вул.Б.Хмельницького та бульварі Т. Шевченка.

Учасники сформували колони. В руках у них прапори Компартії України, транспаранти на підтримку Митного союзу, з антифашистськими гаслами. На багатьох червоні кепки, футболки з комуністичною символікою (серп і молот).

Серед учасників ходи багато людей похилого віку, так і молоді. Патрулі міліції розташовані уздовж ходи, через певні проміжки. Головне гасло акції: "Мир! Праця! Травень! - За це треба боротися!".

Зазначимо, що міліція затримала кількох представників Коаліції учасників помаранчевої революції (КУПР), які намагалися перешкодити ході комуністів у центрі Києва.

Правоохоронці не дозволили активістам КУПР забрати плакат в одного з учасників демонстрації і затримала їх. Двох з "купрівців" вивели під руки, а одну активістку правоохоронці винесли на руках. При цьому руки дівчини були в жовтій і синій фарбі.

Між тим, як повідомив лідер КУПР Сергій Мельниченко, в даний час він і двоє активістів організації перебувають в автозаку.

За його словами, міліція затримала їх після того, як в одного з "купрівців" на землю впав пакет з чистими листами ватману.

На своїй сторінці у Facebook Мельниченко написав: "Мета затримання нам не відома. Ніяких протиправних дій ми не робили і не планували робити".

Він зазначив, що активісти "мирно йшли" по Хрещатику і планували відзначити свято у Ботанічному саду. "В руках у деяких активістів були тільки чисті ватмани для малювання. На них не було нічого написано, ніяких гасел тощо. На них активістки збиралися малювати магнолії в Ботанічному саду", - запевняє лідер КУПР.

Зазначимо, також співробітники спецпідрозділу міліції "Беркут" біля станції метро "Арсенальна" в Києві забрали в автозак і відвезли також близько 30 представників організації "Автономний опір".

Активісти "Автономного опору" збиралися брати участь в альтернативному первомайському марші праці. Вони стояли групою зі своєю символікою, з прапорами, на яких було написано "Автономний опір" (чорний стяг з білим колом, в центрі якого зображено чорно-червоний прапор). Активісти одягнені в чорний одяг і в масках з прорізами для очей.

Один з представників "Автономного опору" пояснив, чому його соратники так одягнуті: "Це називається "чорний блок". Багато наших людей навчаються і працюють, а в нашій державі такі акції можуть вилізти боком".

Близько 100 "беркутівців" оточили групу з приблизно 30 осіб, пролунала команда "Всіх у масках в автозак".

Крім того, у даний час збираються на площі перед станцією метро "Арсенальна" представники профспілки "Захист праці" з червоними та чорними прапорами з написом "Захист праці".

"Ми зараз починаємо марш профспілки "Захист праці". Ми не є політичною організацією. Ми не прагнемо до влади, а боремося за трудові права громадян", - сказав журналістам голова центрального комітету профспілки "Захист праці" Олег Верник.

На даний момент близько тисячі представників профспілки йдуть по проїжджій частині вул. Грушевського, але вулиця не перекрита. На узбіччях знаходяться міліціонери та "беркутівці". !zn

Читайте також:

У 142 країнах світу сьогодні святкують Першотравень

Охороняти порядок на травневі свята будуть 100 тис. міліціонерів

На 1 травня центр Києва закриють для транспорту