Туреччина визнала, що її літак не був збитий сирійськими ракетами

13 липня 15:40

Офіційна Анкара визнала, що помилково звинувачувала Дамаск у знищенні свого розвідувального літака. Заява турецького генштабу допоможе зняти напруженість, що виникла у відносинах між країнами.

 

Генштаб збройних сил Туреччини в п'ятницю, 13 липня, поширив заяву, в якій відкидається раніше висунута Анкарою версія про те, що 22 червня турецький розвідувальний літак був збитий засобами ППО Сирії.

«У результаті криміналістичної експертизи встановлено, що версія про те, що наш літак, як раніше стверджувалося, був збитий вогнем ППО, відпадає», - йдеться в повідомленні турецького Генштабу.

Остаточна причина інциденту буде встановлена ​​після підняття з дна моря основних уламків літака, заявили в Генштабі.

Нагадаємо, розвідувальний літак RF-4E ВПС Туреччини 22 червня зник з екранів радарів у повітряному просторі Середземного моря на південний схід від прикордонної з Сирією провінції Хатай через півтори години після зльоту.

Відразу після інциденту Анкара заявила, що літак був збитий засобами ППО Сирії. При цьому Дамаск заявив, що сирійські військові збили турецький літак над своїми територіальними водами після його вторгнення в повітряний простір Сирії.

Інцидент призвів до загострення відносин між Анкарою і Дамаском, які до початку громадянської війни в Сирії були близькими союзниками. 26 червня НАТО засудив Сирію за збитий турецький літак і назвав цей інцидент неприйнятним, проте утримався від погроз військової відповіді.

28 червня стало відомо, що Туреччина направляє додаткові війська в прикордонні з Сирією райони на південному сході країни.

Між тим, президент Сирії Башар Асад заявив, що шкодує про інцидент зі збитим турецьким літаком. Він також запевнив, що не допустить, щоб розбіжності між Анкарою і Дамаском переросли у відкритий конфлікт. !zn

Читайте також:

Туреччина почала перекидати військову техніку до кордону з Сирією (відео)

Асад визнав, що Сирія перебуває в стані війни

У Туреччині оголошено підвищену військова готовність через збитого Сирією літака