Туреччина погрожує Сирії жорсткими заходами, заручившись підтримкою НАТО

10 жовтня 10:49

Турецькі війська стягнуто на кордон із Сирією, після того як сирійський снаряд уразив прикордонне село, в результаті чого загинули п'ять мирних жителів. У генштабі Туреччини обіцяють, що відповідь буде жорсткою.

 

Голова генштабу Туреччини генерал Неждет Озел попередив Сирію про «жорстку» відповідь на обстріл прикордонних турецький територій з боку сирійської армії.

За словами генерала, турецькі війська вже почали вживати відповідних заходів після тижня бомбардувань і обстрілів своєї території, але ці заходи можуть бути посилені.

Напередодні генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен у Брюсселі заявив, що Туреччина в разі необхідності отримає захист від Сирії. При цьому Расмуссен, щоправда, підкреслив, що Альянс не має наміру втручатися у внутрішньосирійскій конфлікт.

Як відомо, турецька артилерія в останні дні вже неодноразово обстрілювала територію Сирії.

- НАТО обіцяє підтримати Туреччину в разі війни з Сирією

Після того, як 3 жовтня сирійський снаряд впав на територію Туреччини, в результаті чого загинули п'ять осіб, турецька артилерія завдала удару у відповідь. За інформацією ряду ЗМІ, обстріл сирійської території тривав також 4 жовтня, незважаючи на принесені Дамаском вибачення.

Тоді ж парламент Туреччини затвердив можливість проведення військових операцій за кордоном країни у випадку, якщо уряд вважатиме подібні заходи необхідними. Після того, як парламент дозволив турецькому уряду вести військові дії за кордоном, прем'єр-міністр країни Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Туреччина не збирається розв'язувати війну проти Сирії.

«У Туреччині немає намірів розпочинати війну. Однак ми здатні захистити своїх громадян і свої кордони, і не варто випробовувати нашу рішучість», - заявив Ердоган.

Тим не менш, Туреччина стягує до сирійського кордону додаткову військову техніку. Тим часом, по всій території Туреччини проходять антивоєнні демонстрації.

В аналітиків не викликає сумніву те, що Туреччина є ключовим гравцем, від рішення якого, в кінцевому рахунку, залежить майбутнє ситуації в регіоні. При цьому, більшість з них, включаючи представників турецької правлячої партії і опозиції, впевнені, що втягнення у війну з Сирією спричинить незворотні наслідки і стане для Анкари непоправною помилкою.

Згідно з останніми опитуваннями, більшість турецьких громадян - 76 відсотків - також не підтримують можливе розв'язання війни з сусідньою Сирією. !zn

Читайте також:

Сирія і Туреччина знову обмінялися артилерійськими ударами

Влада Сирії не хоче воювати з Туреччиною

Уряд Туреччини отримав мандат на війну з Сирією