Турчинов: Жоден міністр не заперечував проти газових контрактів з Росією

10 серпня 15:24

Колишній перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов заявляє, що на засіданні уряду 19 січня 2009 жоден з міністрів не висловився проти підписання газової угоди з Росією.

 

Про це О. Турчинов заявив у середу, 10 серпня, під час допиту в Печерському райсуді Києва в якості свідка в справі екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
«Жоден з членів уряду не висловився проти підписання угод на умовах, про які договорила прем'єр-міністр. Жоден не висловив позицію, що не можна підписувати угоду, тому що всі розуміли, наскільки небезпечна ситуація в країні», - сказав О. Турчинов.
За його словами, в січні 2009 року уряд не міг зволікати з підписанням газових контрактів з Росією.
«Той, хто розповідає, що ми пару місяців могли вести дискусії, - неосвічена людина або свідомо дає неправдиві свідчення. Вона (газотранспортна система України - ред.) і дня не могла протриматися. Там на годинни йшов рахунок», - сказав О. Турчинов.
За його словами, Україна через припинення поставок газу і в зв'язку зі зниженням тиску в газопроводах несла значні збитки. «У зв'язку з тим, що почав падати тиск, було призначено відключити металургійну галузь», - нагадав колишній перший віце-прем'єр, зазначивши, що тоді вже були введені обмеження на забезпечення газом підприємства хімічної промисловості.
А. Турчинов підкреслив, що, незважаючи на кризові умови, тодішньому прем'єру Ю. Тимошенко вдалося досягти домовленостей щодо постачання газу за найбільш оптимальними умовам, враховуючи обставини в той час.
«Завдяки переговорам Україна отримувала газ по 232 доларів за 1 тисячу кубічних метрів. Те, що ви зробили в Москві, ви врятували всю країну», - переконаний колишній перший віце-прем'єр.