Турчинов не був єдиним, хто виступав за військовий стан на засіданні РНБО два роки тому

27 лютого 07:07

Пропозиції інших прихильників силових дій не внесли до стенограми.

 

Турчинов був не єдиним, хто виступав за застосування конкретних силових дій для відсічі агресору, йдеться у статті Валентини Самар для DT.UA.

У ній наголошується, що зі стенограми засідання РНБО від 28 лютого 2014 р. щодо ситуації у Криму, де напередодні було захоплено будівлі парламенту та уряду Автономії, виключили виступ першого заступника Генпрокурора Миколи Голомші.

У інтерв'ю DT.UA він заявив, що також пропонував ввести надзвичайний стан.

"Я говорив про те, що треба для початку ввести надзвичайний стан, а потім і воєнний. Я говорив, що військовослужбовців з Криму треба терміново передислокувати на Захід країни, а туди направити солдат із Заходу. Пропонував, зокрема, кинути клич добровольцям з Майдану, бо чинник присутності в Криму проукраїнських людей надзвичайно важливий. Коли заговорили про те, що на Чонгарі в'їзд до Криму блокує "Беркут", я сказав: "Це державна зрада. Треба взяти два-три ПКРС - і цього блокпосту вже немає. Треба захищати Батьківщину - це була моя позиція. Я, звісно, не представник Збройних сил, але як людина, котра розуміє, що таке захист країни і захист кордонів, вважав, що треба всі сили кинути на те, аби реально відстоювати територіальну цілісність України", - наголосив Голомша.

Крім того, як ідеться у статті, екс-начальник Генштабу ЗСУ генерал Володимир Замана в кількох інтерв'ю про це засідання РНБО говорить, що також виступав за воєнний стан.

"Я почекав, поки всі виступлять. А потім підняв руку і сказав, що армія поки що не перейшла повністю на  контрактну службу, тому нам справді потрібна мобілізація, щоб укомплектувати частини. Водночас, у нас були повноцінні підрозділи, готові того ж дня виконати завдання. Це 12-15 батальонно-тактичних груп: ВДВ, 30-та і  72-га бригади, повітряні сили. Але Олександр Турчинов подумав і сказав: "Ні, наші західні партнери радять не робити різких рухів". Я відповів йому, що буде пізно. А він вирішив не вводити війська", - розповідав у інтерв'ю виданню "Гордон" Володимир Замана. Він також стверджував, що його позицію "підтримали нардеп Андрій Сенченко, заступник генпрокурора Микола Голомша, представники Криму", намагався говорити окремо з учасниками засідання. "Стався скандал. У результаті я плюнув і з власної ініціативи виїхав до Криму", - згадує Замана.

На думку автора статті, кінцева мета ініціаторів опублікування стенограми - підняти публічну вагу Олександра Турчинова до рівня, потрібного для одержання прем'єрського поста та/або для того, щоб очолити партію "Народний фронт", що увійшла в піке.

"Одночасно - випхати Юлію Тимошенко з черги на прем'єрство, а "Батьківщину" - з другого місця в рейтингу партій. Таким чином, ймовірно, планується вбити кілька зайців. У одному з них - яйце з голкою життя Яценюка Безсмертного, далі - переформатування уряду й парламентської більшості, відтягування дострокових виборів, а, в разі їх неминучості - максимальне зниження рейтингу "Батьківщини", - йдеться у статті.

Нагадаємо, 22 лютого на засіданні парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони оприлюднена нібито повна стенограма засідання РНБО, яке відбулося 28 лютого 2014 у зв'язку з подіями в Криму.

Детальніше про стенограму засідання щодо Криму читайте у статті Валентини Самар "Унтер-офіцерські вдівці" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".