ЦВК зможе позбавити «тушок» Табалових мандатів тільки після офіційного звернення Ради

12 грудня 13:33

Щоб позбавити «тушок» Табалових депутатських мандатів, необхідно довести, що вони добровільно відмовилися приймати присягу у сесійній залі. Окрім того, за законом вони зможуть присягнути на вірність українському народові і в інший день.

 

Центральна виборча комісія зможе визнати, що батько і син Табалови не здобули депутатських повноважень, лише після офіційного повідомлення Верховної Ради. Про це виданню «Українська правда» повідомив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Він зазначив, що у будь-якому випадку потрібна офіційна позиція Верховної Ради, чи були Табалови під час урочистого засідання в залі і чи приносили присягу з усіма, коли її читав Юхим Звягільський.

Магера також зазначив, що Табалови зможуть прийняти присягу з трибуни Верховної Ради в інший день.

Коментуючи заяву Олександра Турчинова про звернення до ЦВК щодо призначення виборів по 99 округу (де переміг Андрій Табалов), а також оголошення наступного списочника після Олександра Табалова, заступник голови ЦВК сказав, що вони зможуть про це говорити тільки після офіційного повідомлення Верховної Ради.

«Спочатку треба з'ясувати, чи принесли вони присягу з усіма. Чи були присутні на урочистому засіданні. Якщо з'ясується, що вони присягу не приймали, тоді Табалови не отримали повноважень. Але, підкреслюю, це має бути офіційна інформація з ВР у ЦВК», - сказав він.

«Окрім того, потрібно буде довести, що мала місце добровільна відмова депутатом від складення присяги», - додав заступник голови ЦВК.

Магера також повідомив, що законом не встановлено тимчасове обмеження присяги депутатом.

«У законі про вибори народних депутатів немає такого обмеження», - сказав він.

- Опозиція виштовхала із зали Ради двох депутатів з криками «Тушки, геть!» (ВІДЕО)


За законом, Центральна виборча комісія не пізніш, як на сьомий день після складення народним депутатом України присяги, видає йому посвідчення народного депутата України та нагрудний знак встановленого нею зразка.

Частина 1. статті 104 закону передбачає, що повторні вибори проводяться в одномандатному окрузі у випадку, коли вибори у відповідному одномандатному окрузі визнані такими, що не відбулися, або якщо після обрання депутат не отримав депутатський мандат в порядку, встановленому законом.



Як відомо, опозиція в середу не пустила «тушок» Олександра і Андрія Табалових в залу, щоб не допустити прийняття ними присяги. Опозиція готова блокувати двері для них щодня, поки вони не відмовляться від мандата. !zn

Читайте також:

Від двох «тушок» із «Батьківщини» вимагають скласти мандати

Нова Рада обрана: повний список депутатів

99-й ледь не став 100-м


Яценюка з благословення Тимошенко обрали лідером фракції «Батьківщина»