ЦВК розпустила обласний виборчком

09 листопада 07:45

Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження всіх членів Вінницької обласної виборчої комісії у зв'язку з порушенням ними Конституції та законів України.

 

Таке рішення було прийнято на черговому засіданні комісії, яке провів голова ЦВК Володимир Шаповал.

Так до комісії 20, 25 жовтня 2011 року та 7 листопада 2011 року надійшли скарги громадянина Григорія Сторчака на дії і рішення Вінницької обласної виборчої комісії щодо дострокового припинення його повноважень як депутата Вінницької обласної ради. Їх було оформлено без дотримання вимог Закону України «Про Центральну виборчу комісію», а отже - повернуто суб'єкту звернення зі скаргами з відповідними роз'ясненнями.

Окрім того, від зазначеної виборчої комісії 1 листопада 2011 року до ЦВК надійшли завірені копії її постанов від 14 жовтня 2011 року №3 «Про дострокове припинення повноважень депутата», №4 «Про реєстрацію наступного за списками кандидата в депутати», а також протоколу засідання цієї виборчої комісії від 14 жовтня 2011 року.

Зазначеними постановами Вінницька обласна виборча комісія припинила повноваження депутата Вінницької облради, обраного у багатомандатному виборчому окрузі за списком політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» Г.Сторчака з 14 жовтня 2011 року та зареєструвала депутатом Вінницької облради Олександра Коваля, наступного за списком партії «Батьківщина».

Здійснивши у межах своїх повноважень перевірку, Комісія встановила, що ці постанови суперечать законодавству України. Також було відзначено, що, приймаючи рішення, Вінницька обласна виборча комісія вийшла за межі своїх повноважень. Отже, ЦВК скасувала постанови Вінницької обласної виборчої комісії від 14 жовтня 2011 року №3 та №4.

Окрім того, ЦВК встановила факт грубого порушення Вінницькою обласною виборчою комісією Конституції України, Законів України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», «Про статус депутатів місцевих рад» і достроково припинила повноваження всього її складу.

Суб'єкти подання кандидатур членів комісії, повноваження яких достроково припинено, не пізніше 12 листопада 2011 року повинні подати до ЦВК кандидатури для включення до складу зазначеної виборчої комісії замість вибулих.