ЦВК попередила Європарламент, що Тимошенко у виборах не бере участь

31 травня 07:10

Представник ЦВК України заявив в Європарламенті, що Тимошенко не візьме участь у парламентських виборах, оскільки засудженим це забороняється. Але вибори, за словами представника української влади, будуть чесними.

 

Член ЦВК Михайло Охендовський, перебуваючи у Брюсселі, повідомив євродепутатам про неможливість допущення до виборів Юлії Тимошенко, оскільки участь засуджених у виборах суперечить Конституції.

Втім, він запевнив - перегони будуть демократичними і чесними. Нове законодавство, за словами Охендовського, виключає можливість фальсифікацій.

Нагадаємо, Європейський парламент закликав українську владу звільнити «ув'язнених, які були засуджені за політичними мотивами». «ЄП знову заявляє про свою стурбованість з приводу судових процесів проти колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників уряду, які не були проведені відповідно до європейських стандартів - справедливо, неупереджено, прозоро і незалежно. Європарламент закликає до негайного звільнення всіх ув'язнених, засуджених за політичними мотивами, у тому числі лідерів опозиції», - сказано в резолюції, прийнятій 24 травня.

У документі Європейський парламент закликав українську владу прояснити ситуацію з «ув'язненими з політичних мотивів» до початку виборчої кампанії.

У тексті резолюції є також заклик до української влади дотримуватися прав всіх «ув'язнених з політичних мотивів», у тому числі Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка, а також забезпечити їх необхідною медичною допомогою, доступом адвокатів, родичів та інших осіб, зокрема посла ЄС в Україні. !zn

Читайте також:

Резолюція Європарламенту - це удар по кожному українцеві, який «тихо бурчить на кухні», - Огризко


Європарламент закликав Україну негайно звільнити політв'язнів

МЗС не сподобалися плани Європарламенту прийняти резолюцію щодо України напередодні касації у справі Тимошенко

Тимошенко порадила Європі бути жорсткішою з українською владою