Центрвиборчком посилив вимоги для тимчасової зміни місця голосування

13 вересня 18:12

Постанова не передбачає скасування інституту зміни місця голосування. ЦВК лише встановлює більш жорсткі вимоги щодо мотивації та визнання обгрунтованими заяв виборців щодо зміни місця голосування.

 

Центральна виборча комісія посилила вимоги для тимчасової зміни місця голосування виборця.

ЦВК на засіданні 13 вересня прийняв постанову "Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси".

Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна пояснила необхідність прийняття цієї постанови тим, що "мають місце ознаки маніпуляції даними інститутом".

"Я говорю про ті випадки, коли в межах Києва або інших територіальних виборчих одиниць без всякої на те потреби змінюється місце голосування виборця буквально з сусідніх вулиць тільки з метою переміщення кількості виборців між виборчими округами", - сказала вона.

За словами Усенко-Чорної, подібні випадки і їх наростаюча кількість змушують ЦВК "вжити адекватних заходів з метою недопущення викривлення майбутніх результатів виборів".

Вона зазначила, що ця постанова не передбачає скасування інституту зміни місця голосування.

"ЦВК лише встановлює більш жорсткі вимоги щодо мотивації та визнання обгрунтованими заяв виборців щодо зміни місця голосування", - пояснила заступник глави ЦВК.

Зокрема, виборець має надати документ або належним чином завірену копію, що підтверджує необхідність зміни місця голосування. Це може бути довідка з медичної установи, з місця роботи, а також документ, що підтверджує місце проживання виборця.

Вибори до парламенту відбудуться 28 жовтня. Вони пройдуть за змішаною системою: половина депутатського корпусу (225 осіб) буде обрана за партійними списками, друга половина - в мажоритарних округах. Брати участь у виборах можуть лише партії (на минулих виборах допускалися блоки партій), прохідний бар'єр становить 5%. !zn

Читайте також:

Імітація прозорості

Глава ЦВК не хоче відеоспостереження на виборах: Ми не настільки багаті

«Батьківщина» судитиметься з Центрвиборчкомом за включення в список Тимошенко і Луценка


Жеребкування ЦВК призвела до несправедливого представництву партій в окружних комісіях