Центрвиборчком пообіцяв не допустити "виборчого туризму"

24 вересня 14:52

Зміна виборчої адреси можлива тільки в тому випадку, якщо виборець змінив місце проживання і офіційно зареєстрований в тому місці, де він проживає.

 

Центральна виборча комісія України визначиться з виборцями, які вже встигли поміняти тимчасове місце голосування, після проведення аналізу кількості таких виборців, повідомив член ЦВК Михайло Охендовський.

«Тільки після того, як буде виконана ця робота, ЦВК, як розпорядник Державного реєстру виборців, буде визначатися щодо того, яка подальша доля чекає громадян, які змінили місце голосування з постійного на тимчасове», - заявив Охендовський журналістам 24 вересня.
Він пояснив, що тимчасово, відповідно до роз'яснення ЦВК, право змінити тимчасове місце голосування за межами свого округу зможуть тільки члени окружних та дільничних виборчих комісій. Решта виборців зможуть змінити місце голосування тільки в межах округу.
«Головне в тому, що після прийняття відповідних роз'яснень ЦВК, ми припинимо розмови щодо можливих фальсифікацій чи незаконного впливу на результати виборів народних депутатів в окремих одномандатних округах», - підкреслив Охендовський.
Він пояснив, що зміна виборчої адреси можлива тільки в тому випадку, якщо виборець змінив місце проживання і офіційно зареєстрований в тому місці, де він проживає.
При цьому він нагадав, що в таких випадках зміна виборчої адреси проводиться органами ведення держреєстру автоматично, без участі самого виборця.
"Розмовам про виборчий туризм, які поширювалися в ЗМІ з моменту прийняття відповідного роз'яснення ЦВК, прийшов кінець", - підкреслив член ЦВК.
Нагадаємо, Центрвиборчком впровадив більш жорсткі умови для можливості зміни виборцем місця свого голосування без зміни виборчої адреси, обмеживши таку міграцію межами одного виборчого округу. Відповідне рішення ухвалено на засіданні ЦВК 22 вересня. !zn
Читайте також: