Три чверті українців назвали «соцініціативи» Януковича передвиборчим популізмом

14 травня 07:13

Українці готові взяти гроші, обіцяні Януковичем перед виборами, хоч і впевнені, що швидше за все їх не отримають.

 

Три чверті українців (75%) вважають, що соціальні ініціативи президента Віктора Януковича це швидше передвиборчий популізм і тільки 14% - швидше турбота про людей. Про це свідчать дані опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг».

При цьому 47% опитаних вважають, що у державі немає необхідних коштів на виконання обіцянок президента, а 35% - вважають, що кошти на них є. Ще 18% - не змогли відповісти на це питання.

Незважаючи на те, що більшість опитаних вважають ініціативи президента передвиборчим популізмом, значна частина готова поліпшити своє ставлення до Януковича в разі їхньої успішної реалізації.

Так, 19% опитаних зазначили, що їхнє ставлення до президента Януковичу однозначно покращиться в разі виконання ініціатив, ще 23% - скоріше покращиться. 46% - вважають, що їхнє ставлення не зміниться, лише у 3% - погіршиться. Ще 9% не змогли відповісти на це питання.

Таким чином, понад 40% опитаних можуть поліпшити своє ставлення до президента у разі дотримання ним своїх обіцянок - це майже вдвічі більше сьогоднішнього рівня довіри до Януковича.

Готові взяти гроші

Абсолютна більшість (від 84 до 94%) опитаних підтримують передвиборчі ініціативи президента.

Так, стимулювання державою створення нових робочих місць для молоді та осіб перед-пенсійного віку підтримують 94% опитаних, у т.ч. повністю підтримують 74% і швидше підтримують - 20%.

Стабілізацію цін на ліки першої необхідності для літніх людей підтримують 93% опитаних, у т.ч. повністю підтримують 69% і швидше підтримують - 24%.

Збільшення вдвічі одноразової допомоги до Дня Перемоги інвалідам війни підтримують 93% опитаних, у т.ч. повністю підтримують 66% і швидше підтримують - 27%.

Підвищення пенсій на 100 грн підтримують 92% опитаних, в т.ч. повністю підтримують 64% і швидше підтримують - 28%.

Виплату компенсацій за знеціненими вкладами Ощадбанку СРСР в розмірі 1000 грн підтримують 89% опитаних, в т.ч. повністю підтримують 62% і швидше підтримують - 27%.

Введення податку на багатство, зокрема, оподаткування квартир більше 200 кв.м., будинків більше 400 кв.м., машин з об'ємом двигуна більше 3,4 куб.м., підтримують 89% опитаних, в т.ч. повністю підтримують 65% і швидше підтримують - 24%.

Введення для окремих категорій громадян іпотечних кредитів під 2-3% підтримують 84% опитаних, в т.ч. повністю підтримують 58% і швидше підтримують - 26%.

Найменше вірять у виконання ініціатив Януковича на Заході та Донбасі

Так, найбільше опитані вірять у виконання ініціативи щодо збільшення вдвічі одноразової допомоги до Дня Перемоги інвалідам війни (вірять - 52%, не вірять - 36%), а також підвищення пенсій мінімум на 100 грн (вірять - 47%, не вірять - 42 %) і виплати компенсацій за знеціненими вкладами Ощадбанку СРСР в розмірі 1000 грн (вірять - 41%, не вірять - 47%).

Менше вірять у виконання ініціатив щодо стабілізації цін на ліки (вірять - 32%, не вірять - 56%), створення нових робочих місць (вірять - 27%, не вірять - 59%), введення дешевих іпотечних кредитів (вірять - 27%, не вірять - 55%) і податку на багатство (вірять - 28%, не вірять - 60%).

Менше вірять у виконання передвиборних ініціатив президента на Заході та Донбасі. Значно більше вірять на Півдні, у Центрі та на Півночі.

Соціологічна група «Рейтинг» провела опитування 15 - 26 березня 2012 року серед 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3 %, для значень близьких до 5% - не більше 1%. !zn

Читайте також:

Янукович вважає корисною для України паузу у відносинах з Євросоюзом

У Донецьку освистали регіонала, який розповідав про передвиборчі ініціативи Януковича

Спадкоємці вкладників Ощадбанку СРСР зможуть розраховувати лише на 500 грн


Вклади Ощадбанку СРСР почнуть повертати тим, кому за 80