Томенко не виключає, що акції протесту можуть охопити всю Україну

06 липня 08:52

Опозиція має намір проводити акції протесту, поки не буде скасовано мовний закон. Віце-спікер не виключає, що мітинги триватимуть на території всієї України.

 

Українська опозиція має намір продовжувати акції протесту, поки мовний закон не буде скасовано і поки не буде забезпечено персональне голосування за цей закон. Про це заявив віце-спікер парламенту Микола Томенко.

«Поки не буде скасовано голосування за цей законопроект, поки не буде забезпечено персональне голосування за цей документ, опозиція залишається на своєму - ми в пленарному режимі працювати не будемо», - сказав він.

За його словами, акції протесту опозиції будуть продовжуватися.

«Ми продовжуємо акції, можливо, вони ще набудуть іншого виміру, - акції протестні по всій території України, біля будівель адміністративних органів влади», - зазначив віце-спікер.

Під Українським домом захисники української мови грають у карти і їдять бутерброди

Він також повідомив, що фракція «БЮТ-Батьківщина» 10 липня в повному складі прибуде на засідання суду в Харкові у «справі ЄЕСУ» проти екс-прем'єра України Юлії Тимошенко.

За словами Томенка, біля Українського дому в Києві, де проходить акція протесту, на 10 липня залишаться чергові.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада 3 липня прийняла в цілому скандальний закон, який розширює права російської мови в Україні.

Документ встановлює, що державною мовою є українська мова, але дозволяє використання регіональних мов і мов меншин, якщо кількість осіб-носіїв цієї мови, що проживають на території, на якій поширена ця мова, становлять 10 і більше відсотків від чисельності населення.

Опозиціонери, низка експертів і громадських активістів переконані, що цей законопроект розширює сферу офіційного застосування російської мови, практично прирівнюючи її до державної.

На знак протесту п'ять опозиційних депутатів оголосили голодування проти прийнятого парламентом закону.

Також 3 липня у Києві біля Українського дому відбулася масова бійка працівників спецпідрозділу «Беркут» з учасниками акції на захист української мови. Акція продовжилася і 4 і 5 липня. !zn

Читайте також:

Учасник акції біля АП: Мітингувальникам платять до 150 грн на добу

Біля Українського дому в Києві, де проходить мітинг проти мовного закону, зник мобільний зв’язок

Суд заборонив до 9 липня протестувати у центрі Києва