Томенко: Компромісу щодо закону про вибори поки немає

16 листопада 11:07

Тимчасова спеціальна комісія парламенту з доопрацювання закону про вибори народних депутатів поки не досягла компромісу, повідомив віце-спікер Верховної Ради України Микола Томенко журналістам у середу, 16 листопада.

 

При цьому він повідомив, що представники опозиції, які входять до спеціальної комісії (п'ять осіб) у вівторок висунули умови, які складаються з 20 пунктів.

Найважливіші з них, за словами віце-спікера, стосуються необхідності забезпечити демократичні вибори і не допустити їх фальсифікації.

Він також додав, що представники опозиції сьогодні, під час чергового засідання комісії, очікують відповіді на свої вимоги. Виходячи з цього буде прийматися рішення.

«Для мене абсолютно очевидно, що на завтра ані комісія, ані парламент не готові розглядати закон про вибори», - сказав М.Томенко.

Він зазначив, що парламент може розглянути цей законопроект, але це буде документ, підготовлений представниками більшості, без опозиції, без фахівців і громадськості.

Як повідомлялося, два тижні тому Верховна Рада створила тимчасову спеціальну комісію з доопрацювання закону про вибори народних депутатів.


Зараз у Раді знаходиться кілька законопроектів про вибори, в тому числі №9265-1, поданий депутатами більшості. Цей документ майже повністю повторює проект, який розробляла робоча група на чолі з міністром юстиції Олександром Лавриновичем, проте містить кілька норм, які не розглядала Венеціанська комісія.

Опозиція наполягає, щоб ТСК взяла за основу саме розглянутий Венеціанською комісією варіант законопроекту.


Раніше ZN.UA опублікувало підписані керівниками опозиційних фракцій НУ-НС і «БЮТ-Батьківщина» вимоги, які має бути враховано в новому узгодженому законопроекті про вибори народних депутатів. Серед основних політичних вимог - вибори 150 депутатів за мажоритаркою, допуск до участі у виборах політичних блоків і зниження бар'єру до 1%.

Однак основними для опозиції все ж є технічні норми, які дозволять знизити можливості для фальсифікацій результатів парламентських виборів.

Нагадаємо, що Верховна Рада має намір розглянути законопроект «Про вибори народних депутатів України» у четвер, 17 листопада, на вечірньому засіданні парламенту.