Томенко: Єжель неадекватний

18 травня 12:19

Неадекватним назвав віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко вчорашнє повідомлення Міністерства оборони України про законність перебування українських миротворців у Кот-д'Івуарі

 

На думку М.Томенка, позиція Міноборони не відповідає вимогам чинного законодавства, повідомляє прес-служба заступника голови Верховної Ради України.

Віце-спікер зазначає, що незаконність перебування українських миротворців у Кот-д'Івуарі після 4 травня підтверджується Міністром закордонних справ України.

Томенко нагадав, що Закон України «Про участь України в міжнародних миротворчих операціях» визначає, що рішення Президента про направлення українських миротворчих контингентів за кордон має бути схвалено Верховною Радою України. Тимчасова передислокація наших військовослужбовців з Ліберії до Кот-д'Івуара тепер здійснюється на підставі Закону України (від 4 лютого 2011 року) «Про схвалення рішення Президента України про направлення миротворчого контингенту для участі України у наданні підтримки операції ООН у Кот-д'Івуарі», яким передбачено направлення відповідного контингенту «на період до трьох місяців». Цей термін з моменту прийняття Закону закінчується 4 травня.

М.Томенко звернув увагу на те, що незаконність перебування наших військових у Кот-д'Івуарі після 4 травня фактично підтверджується підписом Міністра закордонних справ України у пояснювальній записці до внесеного Президентом України законопроекту «Про схвалення рішення Президента України про направлення миротворчого контингенту для участі України у наданні підтримки Операції ООН у Кот-д'Івуарі», який вчора було включено до порядку денного поточної сесії парламенту. Віце-спікер повідомив, що в цій пояснювальній записці, зокрема, йдеться про наступне: «З урахуванням того, що визначений Законом України від 4 лютого 2011 року № 3001-VI термін тимчасової передислокації українського авіаційного підрозділу у Кот-д'Івуар закінчується 4 травня 2011 року, а також з огляду на критичну важливість подальшого залучення військових авіаційних можливостей України у наданні підтримки Операції ООН у цій африканській державі, Секретаріат ООН звернувся з проханням продовжити термін тимчасової передислокації українського миротворчого контингенту зі складу Місії ООН у Ліберії на територію Кот-д'Івуара на період до 30 вересня 2011 року».

На думку М.Томенка, відповідна позиція МЗС не має двозначних трактувань і термін тимчасової передислокації українського авіаційного підрозділу у Кот-д'Івуар закінчився 4 травня.

Заступник Голови Верховної Ради України також звернув увагу на те, що, за повідомленням УНІАН, українська сторона отримала лист від Секретаріату ООН з проханням продовжити термін перебування українського контингенту ще 4 квітня. Він зазначив, що внаслідок неузгоджених дій і службової недбалості працівників Міністерства оборони та Міністерства закордонних справ перебування українського миротворчого контингенту у Кот-д'Івуарі опинилося поза правовим регулюванням і наголосив на необхідності якомога швидше законодавчо врегулювати це питання: або відкликати контингент із зони бойових дій, або узаконити його перебування.