Тимошенко звинувачують у розтраті 380 мільйонів євро і незаконній купівлі автомобілів

14 сiчня 12:29

Екс-прем'єрові України Юлії Тимошенко Генеральна прокуратура інкримінує два епізоди нецільового використання коштів, виділених у рамках Кіотського протоколу, на 180 і 200 мільйонів євро. Про це повідомив генеральний прокурор Віктор Пшонка на прес-конференції в Києві у п'ятницю, 24 грудня.

 

Екс-прем'єрові України Юлії Тимошенко Генеральна прокуратура інкримінує два епізоди нецільового використання коштів, виділених у рамках Кіотського протоколу, на 180 і 200 мільйонів євро. Про це повідомив генеральний прокурор Віктор Пшонка на прес-конференції в Києві у п'ятницю, 24 грудня.

«Звинувачення пред'явлені Тимошенко в частині Кіотського протоколу - 180 і 200 мільйонів євро в двох епізодах ситуації», - сказав генпрокурор.

«Розповідають, що ці гроші пішли на пенсії, а слідство сьогодні говорить, що це не так. Було просто зроблено так, що ці гроші Кіотського протоколу пішли через казначейство на один рахунок. А там, на цьому рахунку, вже були гроші, по яких повинна була оплачуватися пенсія. Для чого ці гроші - 180 мільйонів євро, 200 мільйонів євро, куди вони пішли, необхідно відстежити. Для чого була така складна бухгалтерія? А для того, щоб потім хтось сушив голову. Ось ми зараз і дивимося і відстежуємо ситуацію», - сказав Пшонка.

Він також повідомив, що порушено кримінальну справу з придбання «тисячі автомобілів так званої швидкої допомоги», які згодом використовувалися Тимошенко для передвиборної агітації в ході президентської кампанії. «Це ті автомобілі, які були взяті під державну гарантію за кредити, які були взяті за кордоном в одному з банків. Автомобілі нібито під «Швидку допомогу», - розповів генпрокурор.

При цьому він підкреслив, що ці автомобілі абсолютно не пристосованими були під карети «Швидкої допомоги». «Таких автомобілів було взято тисячу», - сказав Пшонка, відзначивши, що, згідно експертному висновку, ціна придбання цих автомобілів була завищена на 50 мільйонів гривень. Також генпрокурор підкреслив, що ці автомобілі були передані по районах і містах з рекламами. «Це було під час президентської передвиборчої кампанії», - сказав Пшонка.

При цьому генпрокурор відзначив, що у «справі з автомобілями» звинувачення Тимошенко ще не пред'явлене. «Звинувачення ще не пред'явлене, але слідство встановлює винних осіб, які до цього причетні», - додав він.

Як повідомлялося, 20 грудня Генпрокуратура пред'явила екс-прем'єру Тимошенко звинувачення в тому, що вона на посаді прем'єр-міністра, «діючи умисно, з особистих інтересів», прийняла рішення «про використання частини коштів, що надійшли від продажу квот на викиди парникових газів і мали цільове призначення, на покриття витрат держбюджету України, перш за все зобов'язань з виплати пенсій». З Тимошенко взято підписку про невиїзд.

За інформацією Кабінету міністрів, виконання доручення Тимошенко про конвертацію в національну валюту коштів, виділених у рамках Кіотського протоколу, призвело до збитків державного бюджету на суму майже 1 мільйон гривень.

За матеріалами: «Інтерфакс-Україна»