Тимошенко закликала Європу вже зараз оголосити вибори в Україні нелегітимними

04 вересня 07:37

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко, яка відбуває покарання у Качанівській колонії в Харкові за газові контракти, закликає європейських політиків визнати парламентські вибори-2012, які пройдуть в Україні наприкінці жовтня, нелегітимними.

 

Екс-прем'єр України Юлія Тимошенко закликає європейських політиків вже на цьому етапі виборчої кампанії дати їй оцінку як такій, що не відповідає європейським демократичним стандартам і стандартам ОБСЄ.

Таке послання екс-прем'єра в Європейському парламенті озвучує її дочка - Євгенія Тимошенко.

«Головний месидж - заявляти вже зараз, що ці вибори нелегітимні. Після виборів буде пізно. Вже зараз потрібно констатувати той факт, що демократичні сили не зможуть побороти фальсифікацію, яка відбувається на всіх рівнях. Вона (Ю.Тимошенко - ред) сподівається, що спостерігачі, які будуть присутні до початку виборів, встигнуть це помітити і зробити висновки до виборів про те, що вони не справедливі і не чесні. Диктатура в Україні, практично, побудована, і ці вибори допоможуть її зміцнити», - сказала вона.

Заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря додав, що Тимошенко вважає, що те, що відбувається в Україні в період виборчої кампанії «не має нічого спільного зі стандартами чесних і справедливих виборів і закликає дати цьому оцінку».

«Між підходами «чекати і дивитися» після результатів виборів і підходом «діяти зараз» вона закликає діяти зараз. Набере чи ні опозиція достатньо голосів - ці вибори не можуть бути легітимними, у першу чергу тому, що, як кажуть депутати Європарламенту, опозиційних лідерів на виборах немає», - додав він.

За словами Немирі, в ході перебування у Брюсселі вони мають намір зустрітися з лідерами найбільших політичних груп, зокрема, прогресивних соціалістів, зеленими і лібералами.

Відповідаючи на питання про можливі протиріччя з групою соціалістів, які є партнерами Партії регіонів, український політик констатував, що такі суперечності є. У цьому зв'язку він послався на нещодавню заяву робочої групи Соціалістичного інтернаціоналу по Східній Європі і Кавказу, прийняту за підсумками зустрічі в Кишиневі, в якій згадується Україна.

«Вона звучить більш жорстко, ніж формулювання тієї ж політичної асамблеї Європейської народної партії. Нам також відома особиста позиція лідера групи соціалістів Ханнеса Свободи, який скептично налаштований до ідеї продовження співпраці з Партією регіонів, оскільки репутаційні ризики, які пов'язані з фактом продовження такої співпраці, вже переважують добрі мотиви початку такої співпраці», - стверджує він.

За його словами, в ході проведеного діалогу депутатів Європейського парламенту цікавив хід виборчої кампанії в Україні. «Є чітке розуміння, що вибори - це не лише день голосування, але й процес декількох місяців, які передують виборам. Наша думка полягає в тому, що ці вибори вже на цьому етапі мають підстави бути визнаними несправедливими, які не відповідають базовим європейським стандартам і ОБСЄ», - впевнений політик.

Він повідомив, що вже відбулися зустрічі і з кількома європейськими політиками, в тому числі головою комітету з європейських справ Бундестагу Гюнтером Крішбаумом (Gunther Krichbaum), який «чітко сказав, що у Бундестазі існує думка щодо того, що відбувається в Україні».

«Канцлер Меркель дала цьому концентровану оцінку, порівнявши Україну і Білорусь. Саме через цю оптику і будуть оцінювати те, що відбувається зараз перед виборами», - вважає заступник голови партії «Батьківщина».

Парламентські вибори в Україні повинні пройти 28 жовтня 2012 року. !zn

Читайте також:

Тимошенко не виключає, що парламентські вибори закінчаться новою революцією

Суд відхилив вимогу про включення Тимошенко і Луценка у виборчі бюлетені

Про порушення на виборах можна буде надіслати SMS-ку