Тимошенко: Російські силовики починають знищувати мене

24 жовтня 13:26

Сьогодні, 24 жовтня, російська газета "Известия в Украине" опублікувала фальшиве інтерв'ю Юлії Тимошенко, дане нею нібито з Лук'янівського СІЗО головному редактору видання Яніні Соколовській під заголовком: "Юлія Тимошенко: "Російські силовики починають знищувати мене. А я дарувала Москві мармурові панно".

 

Матеріал проілюстровано фото із зали Печерського райсуду Києва перед винесенням вироку Тимошенко.

У вступі до "інтерв'ю" сказано, що "екс-прем'єр України Юлія Тимошенко розповіла "Известиям" про під
ґрунтя нової кримінальної справи, порушеної українською Генпрокуратурою щодо неї".

Проте, як з'ясувала "Українська правда", під виглядом нового інтерв'ю Ю.Тимошенко "Известия" опублікували інтерв'ю Тимошенко 2001 року, в якому вона коментує справу ЄЕСУ.

У свою чергу прес-секретар Тимошенко Марина Сорока підтвердила, що лідер "Батьківщини" не давала інтерв'ю газеті "Известия", назвавши його "фальшивкою".

"Те, чим займається газета "Известия" - це нечистоплотна журналістика. Журналіст, який дбає про своє ім'я, ніколи не підсовує своїм читачам матеріали, які вони називають інтерв'ю, але які є фантазіями авторів", - сказала вона.

"Я стверджую, що подібні відповіді, які видаються нібито від імені Юлії Володимирівни, Тимошенко не давала газеті "Известия", - додала Сорока.

Вона також заявила, що не знає, "кому вигідна ця фальшивка, але швидше за все тим, хто щодня намагається сфабрикувати якісь нові справи" проти Тимошенко.

Сорока вважає, що "коріння цієї фальшивки потрібно шукати у головреда цієї газети, яка відома тим, що компілює свої інтерв'ю з чужих матеріалів".

Як відомо, раніше головний редактор газети "Известия в Укра
ине" Яніна Соколовська публікувала інтерв'ю з відомими політиками, компілюючи їхні відповіді з матеріалів прес-конференцій.

Як відомо, газета "Известия в Укра
ине" є підрозділом російських "Известий". Одним з акціонерів українських "Известий" є Ігор Коломойський.

Нижче - текст псевдо-інтерв'ю Ю.Тимошенко газеті "Известия в Укра
ине":

«Контрабанда російського газу технічно неможлива. Його навмисне приховування при перетині кордону нереальне, на кожен кубометр газу є документи. Фальсифікацією назвали акт, підписаний «Укргазпромом», ВАТ «Газпром» і корпорацією «Єдині енергетичні системи України», якою я керувала. Акт із підписами і печатками обумовлював, через які підприємства буде проходити російський газ. Цей документ - не підробка. Керована мною корпорація не приховувала гроші у російських банках. У мене дійсно була корпоративна (чекова) книжка підприємства на $146 тис. Я мала право витрачати їх - і витрачала на представницькі витрати. Це підтверджено документально», - сказала Ю.Тимошенко для видання «Известия».

Ю.Тимошенко вважає, що Україна штучно створила проблеми з розрахунками з Міноборони Росії.

«Я вже зустрічалася з російськими слідчими. Їх цікавлять розрахунки, які проводилися з Міноборони РФ у 1996-1997 роках. Корпорація постачала міністерству товари в оплату за російський газ. Сума цього контракту - $750 млн. Я наполягаю, що ми здійснили постачання продукції на 450 млн і за 3-4 місяці були готові видати решту. Але активи компанії було заарештовано, діяльність її в Україні паралізовано. Україна штучно створила проблеми з розрахунками з Міноборони Росії. Я пропоную російській стороні звернутися до Леоніда Кучми, щоб він зняв арешт з активів Міноборони РФ в Україні. Як тільки це відбудеться, конфлікт буде вичерпано. Російські силовики починають знищувати мене. Очевидно, влада змушена захищатися будь-якими способами. Кожен новий український генеральний прокурор вважає своїм обов'язком порушити проти мене кримінальну справу. Я не дивуюся, що мене намагаються звинуватити у корупції не тільки українські, але й російські слідчі. Хоча я подарувала Москві мармурові панно, які вивісили на станціях метро «Пушкінська», «Тверська» і «Чеховська».

Екс-прем'єр повідомила, як у 2001 році у в'язниці її хотіли отруїти.

«Ми отримали повідомлення, що моє усунення було схвалено керівництвом. Мене намагалися отруїти. Мені мали дати отруєну воду. Адвокати мене попередили, що таке можливо. Я відмовилася від води. А потім з'ясувала, що й мої продукти, які я здавала у загальний тюремний холодильник, перепаковано по-новому. Їсти й пити я не наважувалася», - сказала Ю.Тимошенко. До мене застосовували особливо жорсткий режим. На мене «тиснули» фізично і психологічно. Не хочу все згадувати у подробицях - я вмирала, мені було боляче, але я не могла одержати навіть болезаспокійливі ліки. До мене не допускали лікарів, що спеціалізуються на моїх проблемах, не дозволяли побачень, не дозволяли отримувати передачі - те щоденне харчування, без якого не могла обійтися через тодішній стан. Мене водили на прогулянки не загальною «арештантською стежкою», а підземними казематами, збудованими ще за катерининських часів. Там не було світла.

Також Ю.Тимошенко заявила, що не хотіла бути вождем, який керує з-за кордону: «У мене були три закордонні паспорти з відкритими візами, але я не той вождь, який може керувати з-за кордону. Я залишаюся».

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Генеральна прокуратура України скасувала постанову про закриття кримінальної справи стосовно екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко за фактами розкрадання понад 25 млн грн бюджетних коштів та ухилення від сплати понад 20 млн грн податків.