Тимошенко поскаржиться до Європейського суду

12 липня 08:05

Екс-прем'єр-міністр України і лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко має намір оскаржити в Європейському суді з прав людини своє затримання, яке відбулося 24 травня.

 

У рамках позову, лідер БЮТ вимагає визнати, що 24 травня цього року її право на свободу і недоторканність, яке гарантується статтею 5 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, було порушено.

Адвокати лідера БЮТ стверджують, що в цілому Ю.Тимошенко перебувала тоді під вартою 8 годин - з 10 ранку до 6 вечора.

У позові Ю.Тимошенко йдеться, що обмеження її свободи пересування і утримання під вартою було направлено на позбавлення її особисто і її партії «Батьківщина» будь-якої можливості для вираження політичних переконань, які відрізняються від політичних поглядів правлячої політичної партії.

Нагадаємо, що 11 квітня перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу стосовно Ю.Тимошенко за фактом перевищення влади та службових повноважень під час підписання у 2009 році контрактів між Україною і Російською Федерацією на постачання і транзит газу.


Раніше Генеральна прокуратура України порушила проти Ю.Тимошенко дві кримінальні справи. Екс-прем'єр обвинувачується у перевищенні влади і службових повноважень під час закупівлі під гарантію уряду та ввезення на територію України нібито спеціалізованих медичних автомобілів «Опель Комбо». Загальна сума завданих державі збитків становить 67 млн грн.

Окрім того, Ю.Тимошенко пред'явлено звинувачення в нецільовому використанні 180 млн і 200 млн євро, які Україна отримала за Кіотським протоколом, і в заподіянні державі іншої шкоди.

Екс-прем'єр всі звинувачення спростовує.