Тимошенко не влаштовували багатомільйонні контракти Щербаня на постачання газу, - син убитого політика

12 липня 07:47

За словами сина убитого політика, у його батька були конфлікти з Павлом Лазаренком і Юлією Тимошенко через переділ сфер впливу у газовій сфері. Він вважає, що виконавець вбивства його батька знає замовників.

 

Син убитого депутата Євгена Щербаня Руслан впевнений, що у смерті його батька фатальна роль бажання допомогти рідному регіону.

«Сьогодні я можу робити мотивовані висновки про те, що основна причина вбивства була економічна. Активно займаючись бізнесом, мій батько розвивав Донбас, він жив цим регіоном і захищав його економіку від впливу ззовні», - сказав він.

«Але і політичні мотиви, безумовно, присутні. Батько був невигідний влади, коли біля прем'єрського керма стояв Павло Лазаренко. Тому що Євген Щербань був дуже впливовою фігурою, він прагнув до влади і вже при владі був. У парламенті у нього була найбільша фракція - ліберально-демократична», - сказав він.

«Коли у 2003 році я говорив, що вбивство було тільки політичним, я ще не мав такого досвіду, який маю зараз, коли сам став політиком, депутатом Донецької обласної ради. Тоді я мислив трохи однобоко, а зараз свої висновки зробив: фатальну роль зіграли і гроші, і вплив», - додав він.

ГПУ: Тимошенко була причетна до банди донецьких кілерів, на рахунку яких 25 вбивств

За його словами, він знав, що у його батька «були конфлікти з Павлом Лазаренком і Юлією Тимошенко».

«Тимошенко я теж прекрасно знав, бачив, як вона часто приїжджала до батька. Дискусії між ними відбувалися і в офісах, і в обласній адміністрації. Батько був опонентом Тимошенко в бізнесі. Я маю на увазі підконтрольні їй «Єдині енергетичні системи України» і структури мого батька - «Фінансист», «Індустріальний союз Донбасу», які постачали газ на металургійні заводи нашого регіону. У нього були багатомільйонні контракти на постачання газу, і це не влаштовувало ЄЕСУ. Я особисто був присутній при розбіжностях між Тимошенко і моїм батьком. Деякі політики і журналісти стверджували, що я тоді був дитиною і не міг розуміти і знати, що і як відбувалося. Але це не так. Так, я не вникав у бізнес-схеми, не заробляв гроші - це факт. Цим мені довелося займатися після того, як загинув батько. Але і юнаків я знав і розумів, що відбувається. Батько ділився всім зі своєю сім'єю. Ми розмовляли вдома за обідом, за вечерею. До нас в гості приходили бізнес-партнери батька, і я був свідком їхніх бесід. Всім, чим жив у той час, він ділився зі своєю сім'єю, в якій знаходив розуміння і підтримку», - сказав він.

За його словами, до смерті батько говорив, що йому загрожує небезпека.

«За чотири-п'ять місяців до своєї смерті він практично не знаходився в Україні, не хотів сюди приїжджати. Він говорив, що якщо ми протримаємося до кінця року, це буде добре. Такі розмови відбувалися постійно», - сказав він.

Щербань-молодший також упевнений, що виконавець вбивства його батька Вадим Болотських, який на суді в 2003 році не назвав замовників, знає їх.

Кузьмін: Гроші за вбивство Щебраня переказувалися з рахунків Тимошенко і Лазаренка

«Я думаю, що він знає замовників і буде говорити про це. Насправді ця людина далеко не така проста, як намагався представити себе на суді. Ймовірно, тоді йому щось за це обіцяли».

Нагадаємо: Віктор Янукович в інтерв'ю агентству Bloomberg заявив про причетність Тимошенко до вбивства Щербаня. «Все, що стосується Тимошенко, - історія триває не один десяток років. Ті злочини, які здійснювали учасники різних кримінальних справ, вони відбувалися за участю Тимошенко. Це не секрет для всього світу. Це все було. У тому числі, вбивство Щербаня», - заявив президент.

Згодом Янукович заявив, що встановлення причетності Тимошенко до вбивства Щербаня є виключно прерогативою суду. «Якщо суд доведе, що Тимошенко була причетною до вбивства Щербаня, про що зараз багато пише преса, справа може отримати зовсім інший поворот. Але, повторюю, це прерогатива суду, а не когось іншого», - підкреслив глава держави.

У свою чергу, перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін заявив про те, що ГПУ готова пред'явити Тимошенко обвинувачення в причетності до цього вбивства.

«У нас є достатньо даних, що підтверджують її зацікавленість в усуненні Щербаня, є дані, що підтверджують перерахування грошей із контрольованих нею рахунків, є прямі свідчення свідків, які називають її організатором і фінансистом вбивств. У нас є заява Руслана Щербаня, який називає її прямим винуватцем смерті його батька», - зазначив Кузьмін.

Донецького політика і бізнесмена Євгена Щербаня розстріляно 3 листопада 1996 року в аеропорту після прибуття з Москви. Злочинці зникли з місця події на автомобілі. Щербань, його дружина і механік померли внаслідок отриманих поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань, на прес-конференції 4 квітня 2012 року заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька. Тимошенко і Лазаренко категорично спростовують свою причетність до злочину. !zn

Читайте також:

Кужель: Тимошенко входила до вузького кола друзів Щербаня

Янукович упевнений у причетності Тимошенко до вбивства Щербаня: Там були мотиви

Кузьмін: Гроші за вбивство Щебраня переводилися з рахунків Тимошенко і Лазаренка

БЮТ: Інформація Мельниченка у справі Щербаня підтвердить невинність Тимошенко

Мельниченко готовий оприлюднити подробиці вбивства Щербаня