Тимошенко можуть дати 15 років за державну зраду

14 березня 07:04

У тимчасової слідчої комісії Верховної ради з'явилися докази, які вказують на здійснення екс-прем'єром державної зради під час підписання у Москві невигідних Україні газових контрактів. Якщо її провина буде доведена, термін ув'язнення може збільшитися до 15 років.

 

Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної ради зібрала докази, які вказують на здійснення екс-прем'єром Юлією Тимошенко державної зради. У цьому комісії допомогла головна військова прокуратура Росії.

Надані прокуратурою РФ документи у ТСК трактують як докази особистої зацікавленості Тимошенко при підписанні у Москві невигідних Україні газових контрактів. У разі якщо Генпрокуратура порушить кримінальну справу за матеріалами ТСК, термін ув'язнення Юлії Тимошенко може збільшитися до 15 років, пише Коммерсант-Украина.

Оголошення остаточних результатів роботи парламентської комісії щодо «розслідування обставин підписання газових угод між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» щодо наявності ознак державної зради...» у Верховній Раді заплановано на 16 березня.

За словами народного депутата Інни Богословської, СБУ надала їй «головний документ, що підтверджує факт особистої зацікавленості Тимошенко в підписанні невигідних для України газових контрактів». На підтвердження своїх слів вона продемонструвала виписку з постанови головної військової прокуратури Росії про припинення кримінальної справи стосовно пані Тимошенко за нереабілітуючими обставинами.

У копії цього документа, об'ємом у 22 сторінки описуються деякі обставини кримінальної справи, порушеної у 2001 році головною військовою прокуратурою Росії щодо колишньої глави корпорації «Єдині енергетичні системи України» Тимошенко за ч. 3 ст. 33 і ч. 2 ст. 291 Кримінального кодексу РФ («організація передання хабара посадовій особі, іноземній посадовій особі чи посадовій особі міжнародної організації особисто або через посередника»).

Кримінальну справу було порушено на підставі заяви колишнього керівника московського департаменту ЄЕСУ Владислава Литвинова. У своїй заяві Литвинов відзначив, що вказівку про передання грошей посадовим особам Міноборони РФ він отримав особисто від Тимошенко. «З січня 1996 по вересень 1997 року, за рішенням президента ЄЕСУ Тимошенко, отримав від неї гроші в сумі $15 тис. для заохочення ряду військовослужбовців, у зв'язку із завершенням постачання продукції за контрактом...», - цитується в документі Владислава Литвинова. За його словами гроші в сумі $5 тис. були передані особисто Волкову Г. А. і Ізгагіну А. Н; Містюкову Н. Н. передана сума у $3 тис.

У документах також містяться свідчення посадових осіб центрального банку Кіпру, які підтверджують, що «дійсними акціонерами компанії «Somolly Enterprisers Ltd», яка виступала посередником між ЄЕСУ і Міноборони РФ, були Тимошенко та інші». Відповідно до виписки з постанови головної військової прокуратури Росії, кримінальну справу стосовно Тимошенко було закрито в 2005 році у зв'язку із закінченням термінів давності кримінального переслідування.

Нагадаємо, ст. 111 КК («державна зрада») передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 10 до 15 років. !zn

Читайте також:

Київ доводив Брюсселю, що справа Тимошенко - це спосіб розриву газових угод з РФ

Богословська нагадала про кримінальне минуле «вищих посадових осіб»


Податкова: Справу Тимошенко щодо ЄЕСУ можуть закрити, якщо вона зізнається