Тимошенко вже десять місяців відмовляється прибути до суду з ЄЕСУ

12 лютого 16:16

Тимошенко знову відмовилася брати участь у судовому засіданні у другій кримінальній справі проти неї щодо фінансових махінацій, таким чином, вона вже десять місяців відмовляється прибути до суду в цій справі.

 

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко знову відмовилася від участі в судовому засіданні у справі про зловживання корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), посилаючись на своє перебування в стаціонарному відділенні ЦКБ №5 (Харків).

Як повідомляє прес-служба Державної пенітенціарної служби України у понеділок, 11 лютого, Тимошенко ознайомилася з запрошенням Київського районного суду міста Харкова для участі в судовому засіданні, яке заплановано на 12 лютого.

У прес-службі відомства нагадали, що засуджена екс-прем'єр вже десять місяців поспіль відмовляється прибути на засідання суду.

Як повідомлялося, чергове засідання Київського районного суду Харкова в справі про зловживання корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), яку в 1995-1996 роках очолювала екс-прем'єр України Тимошенко, відбудеться 12 лютого.

Попереднє засідання у справі ЄЕСУ відбулося 19 квітня 2012 року. Тимошенко жодного разу не була присутня на цих засіданнях.

16 січня 2013 року захисник екс-прем'єра Сергій Власенко заявив, що лікарі з берлінської клініки "Шаріте", які ведуть курс реабілітації Тимошенко, не вважають, що стан її здоров'я дозволяє доставку до суду.

Разом з тим головлікар ЦКБ №5 Михайло Афанасьєв повідомив, що міжнародна медкомісія дійшла висновку, що медичних протипоказань для доставки екс-прем'єра до суду немає. Проте, підкреслив лікар, рішення про доставку або недоставку Тимошенко до суду приймають не лікарі, а суддя.

Ще в грудні захисник Власенко стверджував, що пенітенціарна служба отримала вказівку незважаючи ні на що силою доставити Тимошенко на судове засідання 18 січня. У відомстві цю інформацію спростували.

8 січня 2013 року Власенко оприлюднив відкритий лист Тимошенко до президента України Віктора Януковича, в якому вона оголосила про початок особистої акції громадянської непокори.

Тимошенко, зокрема, відмовляється спілкуватися зі слідчими і прокурорами, не має наміру добровільно їхати до суду, а в разі спроби примусової доставки надасть фізичний опір. Екс-прем'єр також відмовилася повертатися до палати доки там ведеться відеоспостереження і цілодобово знаходиться караул, в якому більше чоловіків, ніж жінок.

У рамках справи ЄЕСУ екс-прем'єрові Тимошенко пред'явлено звинувачення за п'ятьма епізодами.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівської виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

Захист неодноразово заявляв про проблеми зі здоров'ям ще під час її перебування в Київському СІЗО і вимагав обстеження незалежними медиками, оскільки Тимошенко не довіряє українським лікарям. 9 травня Тимошенко перевели з колонії до Центральної клінічної лікарні №5 (Харків). Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра в ЦКБ №5 визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте" (Берлін).

Крім того, на 13 лютого призначено проведення слідчих дій у справі про вбивство депутата Євгена Щербаня, слідчий суддя Печерського райсуду Києва Оксана Царевич ухвалила доставити на судове засідання підозрювану в справі Тимошенко. Раніше Тимошенко просила перенести проведення слідчих дій в режимі відеоконференції на 2-3 тижні, щоб ознайомитися з предметом розгляду справи і відповідним чином підготуватися. !zn

Читайте також:

Суд може зобов'язати Тимошенко виплачувати борг ЄЕСУ, якщо знайдуть у неї гроші

Суд розпорядився доставити Тимошенко на допит у "справі Щербаня" 13 лютого

Тарута розповів, що Тимошенко і Щербань залагодили конфлікт за 10 місяців до вбивства

Україна спробує домовитися з Росією про розстрочку виплати боргу ЄЕСУ