Тимошенко боїться показань Кириченка, бо їй є що приховувати, - ПР

01 травня 14:18

Якщо б екс-прем'єр хотіла б взяти участь у допиті свідка в справі про вбивство Євгена Щербаня, вона одразу звернулася б до європейського співтовариства. У ПР вважають, що екс-прем'єр боїться свідчень колишнього радника Павла Лазаренка.

 

Спроби екс-прем'єра України Юлії Тимошенко заборонити давати показання свідка в "справі Щербаня" - колишнього радника екс-прем'єра Павла Лазаренка Петру Кириченку свідчать про те, що їй є що приховувати в справі вбивства народного депутата Євгена Щербаня, вважає регіонал Володимир Олійник.

"Позов Тимошенко в американський суд ще раз підтверджує, що вона боїться показань Кириченка в справі вбивства Щербаня", - коментує депутат відмову Федерального суду США Південного округу Нью-Йорка в задоволенні клопотання Тимошенко про заборону допиту Кириченка.

Олійник зазначив, що Тимошенко навмисне вибрала кілька варіантів дискредитації свідка Кириченка. "По-перше, це широкомасштабна дискредитація самого свідка. Тимошенко обзивала Кириченка алкоголіком і наркоманом. У той же час американський суд визнав його адекватною людиною, яка дає правдиві свідчення", - цитує його прес-служба Партії регіонів.

Ще одним способом дискредитації свідка, за словами депутата, стало вперте небажання Тимошенко з'явитися в суд і поставити запитання свідкові. "Адже якщо б вона дійсно хотіла потрапити до суду, і, зокрема, на допит Кириченка, то, напевно, відразу звернулася б до європейського співтовариства, наприклад, до того ж Кокса або Кваснєвського, щоб вони супроводжували її до суду. Але вона цього не робить і навмисне уникає суду", - вважає парламентарій.

"Потім Тимошенко вирішила задіяти американський суд. Потайки ... проте все таємне колись стає очевидним. Виявляється, через американський суд Тимошенко хотіла заборонити Кириченку давати свідчення. Причому подала позов від імені українського народу, на що не має ні морального, ні юридичного права. Американський суд у свою чергу прийняв абсолютно справедливе рішення - відмовив їй у цьому позові", - підкреслив він.

Олійник переконаний, що Тимошенко "хоче закрити рот свідку, свідчень якого вона боїться".

"Позов Тимошенко в американський суд є яскравим свідченням того, що їй є що приховувати від українського народу, однак правильно кажуть у народі: "Шило в мішку не сховаєш", - підсумував "регіонал".

Раніше повідомлялося про те, що Федеральний суд США Південного округу Нью-Йорка відмовив у задоволенні клопотання екс-прем'єра Тимошенко про заборону допиту свідка у "справі Щербаня" Кириченка, який проживає в США.

Нагадаємо, раніше прокуратура відмовилася розслідувати можливу причетність Кириченка до вбивства Щербаня, хоча на цьому наполягав захист Тимошенко.

Заява захисту екс-прем'єра базувалася на показаннях допитаного в суді свідка Сергія Зайцева, який підтвердив, що оплату кримінальному авторитету Матросу за вбивство здійснював Петро Кириченко. "Якщо вірити свідченням цього свідка, то людиною, яка замовила і оплатила вбивство є Петро Кириченко ", - заявив адвокат Сергій Власенко.

Як повідомляло ZN.UA, Петро Кириченко проходив звинуваченим у справі Павла Лазаренка. У 1995-1996 рр. було порушено кримінальні справи за статтями: 91-я, частина 5 - заволодіння державним майном в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем за попередньою змовою з групою осіб; і 206-я частина 1 - незаконне придбання та зберігання вогнепальної зброї.

Він виступив ключовим свідком на стороні обвинувачення Лазаренка в американському суді. Даний вибір дарував Кириченку свободу під дахом програми захисту свідків США, однак на його майно в Україні було накладено арешт.

У 2012 році Печерський суд закрив кримінальні справи проти Петра Кириченка і зняв арешт з його майна. Сталося це невдовзі після того, як у справі про вбивство донецького бізнесмена Євгена Щербаня з'явилися його свідчення про близькі відносини між Юлією Тимошенко та Лазаренком. !zn

Читайте також:

Тимошенко продовжує грати в гру "хочу їхати на суд, але не можу", - пенітенціарна служба

Бізнес-партнер Щербаня стверджує, що вбивство замовили Кучма і Лазаренко

Свідок у справі Щербаня стверджує, що Тимошенко заплатила за вбивство 3 млн доларів

У Партії регіонів впевнені, що Тимошенко не звільнить навіть Євросуд

Кучма дав свідчення у справі проти Тимошенко