Тільки 12% українців підтримують позбавлення депутатських повноважень через суд

12 березня 10:18

Думки респондентів, опитаних у різних регіонах і серед прихильників різних партій, майже збігаються - відкликати депутата повинні тільки виборці.

 

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг", абсолютна більшість опитаних (81%) підтримує ухвалення закону про відкликання депутатів. Не підтримують лише 13%, не визначилися з цього приводу - 6%.

Ініціатива популярна у всіх регіонах і серед виборців різних партій. Хіба що трохи менша підтримка на Донбасі і серед виборців Партії регіонів, серед яких найбільша кількість визначилася з даного питання.

На думку більшості опитаних (61%), депутата повинен відкликати виборець. 14% опитаних вважають, що це повинен робити виборець, але за ініціативою партії, стільки ж - що це прерогатива виключно партії, яка висувала кандидата. Ще 12% вважають, що це повинен робити суд, при цьому 7% вважають, що суд це повинен робити одноосібно, а 5% - за ініціативою парламентської більшості. Крім того, 5% опитаних вважають, що відкликати депутата має тільки парламент, а ще 5% - президент. Не визначилися 10%. На це питання можна було давати кілька відповідей.

Як і з приводу попереднього питання, думки респондентів, опитаних у різних регіонах і серед прихильників різних партій, майже збігаються.

Більше половини опитаних (51%) вважають, що депутата потрібно відкликати за корупційні діяння, стільки ж - за невиконання передвиборних обіцянок. Ще 38% вважають, що необхідно відкликати депутата за зраду державних інтересів і невиконання своїх зобов'язань, які проголошуються при присязі. 32% - за систематичну відсутність на пленарних засіданнях і засіданнях комітетів, 30% - за невиконання своїх публічних обіцянок за підтримку тієї або іншої ідеології. 26% опитаних переконані, що депутата потрібно відкликати у разі переходу в іншу фракцію, 22% - за безособові голосування. Не визначилися з даного питання 4% опитаних. На питання можна було давати кілька відповідей.

Соціологічна група "Рейтинг" провела дослідження 22 - 28 лютого 2000 року серед тис. респондентів по всій Україні. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face). Похибка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень, близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень, близьких до 30% - не більше 2%для показників близьких до 10% - не більше 1,3 %, для значень, близьких до 5% - не більше 1%. !zn

Читайте також:

Центрвиборчком підтвердив, що Власенко більше не депутат: додаткових рішень Ради не потрібно

У "Свободі" вже поставили хрест на нинішньому парламенті

Репутація Януковича в ЄС заплямована і без справи Власенка, - євродепутат

Європарламент обговорить українське питання у зв'язку з позбавленням Власенка мандата