The Economist: Україна за Януковича залишила список демократичних держав

25 грудня 11:14

Аналітичний підрозділ британського журналу The Economist в четвертий раз представив рейтинг демократії країн світу Democracy Index-2011.

 

Україна опустилася на 12 позицій і посіла 79 місце серед 167 держав, перейшовши з категорії «неповноцінних демократій» у сегмент «гібридних режимів» (при яких вибори проводяться під контролем влади, а цивільні свободи дотримуються частково).

“В Україні підірвано демократичні здобутки Помаранчевої революції, включаючи проведення виборів, свободу ЗМІ і ставлення до опозиції. Мало хто вірить в те, що засудження колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до семи років ув’язнення не є прикладом грубого нехтування юридичною системою заради політичної мети”, - сказано у звіті.

Водночас, Росію визнали авторитарною державою. Вона опустилася зі 107 місця в 2010 році на 117 в 2011-му, потрапивши з категорії “гібридних режимів” в “авторитарні”. Тепер Росія межує з такими країнами, як Йорданія, Нігерія, Марокко, Ефіопія і Кувейт, поступаючись навіть Мадагаскару.

Замикають список рейтингу Мьянма (Бірма), Узбекистан, Туркменістан, Чад і Північна Корея.

Рейтинг складається на основі п'яти параметрів: виборчий процес і плюралізм, функціонування уряду, активність населення в політичному процесі, політична культура та громадянські свободи.

Держави належать до одного з чотирьох режимів влади: «повна демократія», «збиткова демократія», «гібридний режим», «авторитарний режим».

«Повна демократія» відзначена у 25 країн. З колишніх соціалістичних держав у цьому списку присутня тільки Чехія.

Найвищі показники, за традицією, у скандинавських країн - Норвегії, Ісландії, Данії, Швеції, не відстають від них Нова Зеландія і Австралія.

Нагадаємо, в 2008 році Україна займала в рейтингу 53 місце, а 2006 році - 52 місце.