Тейшейра: Україна не виправдала очікувань ЄС щодо демократизації

26 сiчня 11:24

Україна не виправдала очікувань ЄС, оскільки реальність у країні дуже відрізняється від цілей, задекларованих урядом після обрання президента Віктора Януковича.

 

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що очікування Європи щодо демократизації України не виправдалися. Про це Жозе Тейшейра сказав під час Євроатлантичного форуму «Україна і ЄС на порозі нової угоди про асоціацію: вільна торгівля, енергетична безпека і демократія».

За його словами, у 2011 році українська влада не виконала своїх зобов`язань щодо реалізації реформ.

«Ми сподіваємося побачити кращі результати в 2012 році, в тому числі запровадження нового Кримінально-процесуального кодексу та впровадження глибокої реформи кримінальної юстиції, запровадження закону про боротьбу з дискримінацією, а також запровадження нового законодавства у сфері свободи зборів і свободи асоціацій», - сказав Ж.Тейшейра.

Він наголосив, що партнерство України і ЄС має зосереджуватися на реальних результатах. «Ми дуже сподіваємося, що будуть створені політичні обставини, які дозволять підписати угоду про асоціацію», - сказав він.

Ж.Тейшейра також зазначив, що реальність дуже відрізняється від тих цілей, які встановлюють органи влади в Україні після обрання Президента Віктора Януковича.

Торкаючись економічних питань, Ж.Тейшейра наголосив на необхідності забезпечити прозорість тендерних процедур, а також відповідність цін та витрат, поширення конкурентних принципів, права на обрання свого надавача послуг, поліпшення бізнес-середовища для стимулювання інвестицій.

За словами Ж.Тейшейри, приєднання України до Європейської енергетичної хартії було важливим кроком для запровадження європейського законодавства у цій сфері. «Українська відданість цілям цього договору має бути реалізована, інакше це може поставити під загрозу саме існування угоди про зону вільної торгівлі», - сказав він.

Ж.Тейшейра також наголосив, що відносини між ЄС та Україною базуються на принципах партнерства. За його словами, ЄС не підштовхує Україну вступати у блоки, однак Україна має забезпечити довгострокове стратегічне бачення, щоб стати демократичною країною з сучасними інституціями, ринковою економікою, що працює.

Він підкреслив, що Україна, дотримуючись європейських цінностей, може стати частиною європейської родини, і це має сприяти поліпшенню стандартів життя українців.

Жозе Тейшейра вважає, що з економічної точки зору як Росія, так і Європейський Союз є важливими економічними і торговельними партнерами України, й Україна повинна мати чіткі ліберальні умови торгівлі як з ЄС, так і з Росією. Однак, зазначив Ж.Тейшейра , якщо Україна буде інтегруватися в ЄС на основі розширеної угоди про зону вільної торгівлі, вона зможе отримати більш високий рівень інтеграції. За його словами, положення про зону вільної торгівлі формуватимуть шаблони для українського економічного середовища в новому форматі.

Нагадаємо, моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) підтримав поправку до проекту резолюції про виконання Україною зобов'язань перед Радою Європи щодо можливих санкцій проти України.

Читайте також:

До проекту резолюції ПАРЄ включено пункт про можливі санкції проти України

Посол Франції: Підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС поки неможливе


Україна істотно ускладнила видачу віз іноземцям