Текст угоди про асоціацію з ЄС не буде оприлюднено до її підписання

02 квiтня 11:42

МЗС України виключає можливість оприлюднення тексту угоди про асоціацію з ЄС до її підписання, посилаючись на «стандартну практику в цій сфері».

 

Текст Угоди про асоціацію з ЄС не може бути оприлюднено до її підписання, роз'яснюють у Міністерстві закордонних справ України.

«Існує стандартна практика з цього питання, яка полягає в тому, що текст угоди не оприлюднюється до підписання», - повідомив 2 квітня заступник глави МЗС Павло Клімкін.

Він додав також, що Київ не може порушити цю практику, хоча, на думку заступника міністра, важливо було б ознайомити суспільство зі змістом документа.

Заступник міністра поінформував також, що набуття чинності окремих положень Угоди про асоціацію до ратифікації цього документа залежить від ЄС.

"На сьогоднішній день після Лісабонського договору Євросоюз може прийняти рішення, приймати його буде рада Євросоюзу, щодо тимчасової імплементації інших частин угоди. Яке рішення буде прийнято Євросоюзом і радою ЄС - це питання до ЄС", - зазначив він.

Представник МЗС припустив, що можуть набути чинності положення, що стосуються Зони вільної торгівлі.

Що стосується набрання чинності Угоди про асоціацію в цілому, то, за словами Клімкіна, це відбудеться після ратифікації документа всіма національними парламентами.

«Ми знаємо практику ЄС: що для набуття чинності угоди може знадобитися кілька років», - підкреслив заступник голови МЗС.

За його словами, для цього в Україні має бути створено відповідні передумови, зокрема, необхідно забезпечити гармонізацію законодавства до законодавства ЄС.

Україна і Євросоюз 30 березня після п'яти років переговорів парафували угоду про асоціацію, частиною якої є створення зони вільної торгівлі. Незважаючи на те, що парафування є технічною процедурою, українська влада вважає це великим успіхом і початком процесу набуття країною членства в ЄС. Поки дата підписання угоди про асоціацію не визначена, в Києві сподіваються, що це відбудеться протягом року. !zn

Читайте також:

Для євроінтеграції Україні потрібні глибокі демократичні реформи, - єврокомісар

Брюссель вимагає від України виконати політичні умови для підписання Угоди про асоціацію

Німеччина поки проти ратифікації Угоди про асоціацію з Україною

Єврокомісар Фюле: Для євроінтеграції Україні необхідні глибокі демократичні реформи