Тарута змінив свідчення щодо ролі Тимошенко у справі Щербаня, - прокурор

02 квiтня 14:22

Бізнесмен Сергій Тарута дав свідчення абсолютно протилежні тим, які давав на досудовому слідстві у Генпрокуратурі.

 

Прокурор Олег Пушкар завив, що бізнесмен Сергій Тарута на засіданні кардинально змінив свої свідчення у порівнянні з тими, що давав на допитах в прокуратурі. За словами прокурора, раніше співвласник корпорації ІСД давав свідчення проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко, але в суді цього не зробив.

"Його свідчення нинішні в суді абсолютно не вписуються в ці протоколи, які були підписані, і свідчення, які він давав раніше. Я не даремно ставив йому запитання, чи добре пам'ятає свої попередні свідчення. Він сказав, що добре. Але насправді вони кардинально відрізняються від тих, які були надані ним сьогодні в суді", - сказав він.

На думку Пушкаря, сьогодні бізнесмен намагався переконати суд, що він багато чого не знає. "Погодьтеся, трохи дивно слухати таке від керівника великого підприємства. Погодьтеся, трохи дивно не знати глобальні питання, але дуже добре знати деталі", - підкреслив він.

Прокурор додав, що для звинувачення зміна показань була очікуваною. "Я думаю, ці свідчення будуть критично оцінені судом, оскільки людина не може кілька разів говорити діаметрально протилежні свідчення. Докази будуть оцінені у сукупності судом", - сказав він.

За його словами, Тарута "намагався показати себе людиною, яка цього не чула, цього не бачила, а це пройшло повз нього". "Трохи дивно чути від таке керівника такого підприємства (ІСД - ред.). І постає питання, у зв'язку з чим така різка зміна у свідченнях", - зазначив Пушкар.

Він розповів, що у 2001 році Тарута давав "чіткі свідчення і кому було вигідно вбивство Щербаня, і свідчення про те, що повинно було трапитися з корпорацією ІСД". "Ці ж свідчення він потім змінив, і потім знову дав ті самі свідчення. Потім на очній ставці з Володимиром Щербанем він повністю підтвердив свідчення Володимира Щербаня... Зміна свідчень для нас абсолютно не новина", - заявив прокурор.

Відповідаючи на питання про те, наскільки це вплине на судовий процес, Пушкар сказав, що "свідчення Тарути не є основоположними, просто вони будуть критично оцінені судом у зв'язку з тим, що людина не може кілька разів давати діаметрально протилежні свідчення".

При цьому прокурор не відповів на уточнююче запитання, у чому може бути причина змін свідчень бізнесмена. Також, за словами Пушкаря, від Тарути в прокуратуру не надходило будь-яких заяв і скарг про те, що бізнесмен може чогось побоюватися. "Може, на нього чинився тиск, про який він зараз не заявив", - сказав він.

При цьому він додав, що якби на Таруту чинився тиск під час допитів у Генпрокуратурі, "йому було б набагато простіше виступити з відповідною заявою". "Але оскільки він таких заяв не зробив, то, я думаю, що це марно обговорювати. Напевно, це якась інша причина", - резюмував він.

На уточнююче питання, чи давав раніше Тарута свідчення проти Тимошенко, Пушкар сказав: "Фактично, так". Крім того, за словами прокурора, раніше Тарута говорив, що вбивство могло бути вигідне корпорації ЄЕСУ і Павлу Лазаренку.

Нагадаємо, 2 квітня, під час допиту в суді, відповідаючи на питання захисника екс-прем'єра Андрія Кожем'якіна, Тарута заявив, що йому нічого не відомо про причетність Юлії Тимошенко до замовлення вбивства Євгена Щербаня. У суді співвласник корпорації ІСД також розповів про конфлікт між компанією Індустріальний союз Донбасу і корпорацією Єдині енергетичні системи України. Тарута уточнив, що це був комерційний конфлікт без ворожих відносин.

Нагадаємо, у лютому-березні 2013 року в суді на стадії досудового слідства у "справі Щербаня" були допитані три свідки звинувачення і один свідок захисту.

Тимошенко на допитах не була присутня, хоча її захист неодноразово заявляв про бажання екс-прем'єра особисто брати участь у цих допитах.

У січні Генрокуратура вручила Юлії Тимошенко офіційне повідомлення про те, що її разом з Павлом Лазаренком підозрюють в організації умисного вбивства народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році.

За версією слідства, Тимошенко і Лазаренко замовили вбивство Щербаня угруповання кілерів через неможливысть поділити ринок газу у Донецькій області. Сама Тимошенко заявила, що президент Віктор Янукович намагається списати на неї свої злочини, щоб не допустити до президентських виборів 2015 року. !zn

Читайте також:

Тарута розповів про конфлікт інтересів між ІСД і ЄЕСУ

ГПУ відмовилася розслідувати причетність до справи Щербаня помічника Лазаренка

Бізнес-партнер Щербаня стверджує, що вбивство замовили Кучма і Лазаренко

Захист Тимошенко: Щербань в телеінтерв'ю натякав, хто може його вбити

Свідок у "справі Щербаня" розповів, кого повинні були вбити наступним