«Свобода» піде на вибори за партійними списками самостійно

28 травня 13:23

Тягнибок впевнений, що його партія «Свобода» подолає на виборах 5%-й бар'єр. А входження в єдиний партійний список тільки позбавить опозицію голосів, оскільки електорат перехрещується лише частково.

 

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявляє, що опозиція йде на вибори двома колонами заради перемоги. Про це він сказав у неділю, 27 травня, у Чернівцях під час зустрічі з виборцями.

«Якщо будуть дві колони з опозиційного табору - одна ліберальна, а одна - націоналістична, сумарно ми можемо набрати більше голосів, ніж Партія регіонів і комуністи. Якщо з цих двох колон створити одну, то соціологія показує, що це буде мінус 7% голосів. Близько 40% виборців ВО «Свобода» просто відмовляться йти на вибори, якщо це буде одна колона. Але так само близько 15% виборців, які голосують за об'єднання «За Батьківщину», не хочуть в загальних списках бачити когось із «Свободи»
», - зазначив голова ВО «Свобода».

Тягнибок також переконаний, що його партія зможе самостійно подолати 5% виборчий бар'єр. «Для «Свободи» дуже важлива ця координація, тому що навіть якщо ми будемо йти самостійно, ми подолаємо 5%-й бар'єр. Для нас більш важливо, щоб у парламенті ми не були в опозиції. В парламенті ми повинні створити більшість. А більшість може бути тільки з нашими партнерами - об'єднанням «За Батьківщину». Ворог у нас один - це режим Януковича», - зазначив Тягнибок.

У той же час політик зазначив, що для «Свободи» дуже важлива координація діяльності в рамках Комітету опору диктатурі (КОД).

Він повідомив, що з партнерами, які представлені в об'єднанні під назвою «За Батьківщину», тривають найтісніші переговори. Зараз, додав Тягнибок, визначається «загальний кращий формат» участі у виборах за партійними списками.

За словами Тягнибока, оптимальним зараз є те, що опозиційні сили і роблять: дві колони, договір про ненапад, координація спільних дій. «У нас будуть спільні спостерігачі, загальні члени комісій, наші юристи разом будуть боротися, щоб унеможливити фальсифікації. І, звичайно, якщо буде потреба, ми спільно будемо закликати вийти людей на вулиці, якщо влада буде використовувати силовий сценарій на виборах. Для нас важливо не просто об'єднуватися заради об'єднання. Для нас зараз головне завдання - отримати більшу кількість депутатів у парламенті», - повідомив Тягнибок.

Щодо мажоритарних округів, то Тягнибок повідомив, що створена робоча група, яка працює над тим, щоб визначити всіх кандидатів у 225 мажоритарних округах: «Я можу сказати, що переговори йдуть не так легко, звичайно, є купа питань і по областях, і щодо особистостей. Але ці переговори знаходяться на вирішальній стадії. Звичайно, доводиться поступитися чимось. Наприклад, «Свобода», яка має реальну силу і підтримку у галицьких областях, заради спільної перемоги віддає частину округів нашим партнерам. Аналогічно, ми отримуємо округи в центрі, на сході України. В результаті ось такого взаєморозуміння ми розраховуємо отримати більшість у Верховній Раді і у мажоритарних округах».

Нагадаємо, що дві найбільш рейтингові опозиційні партії, «Батьківщина» Юлії Тимошенко і «Фронт змін» Арсенія Яценюка, заявили про об'єднання перед запланованими на жовтень парламентськими виборами.

Віталій Кличко, який позиціонує свою партію УДАР як опозиційну, заявляв про рішення самостійно йти на вибори за партійними списками, не виключаючи при цьому співпраці у мажоритарних округах. !zn

Читайте також:

Тягнибок вимагає від спільних кандидатів від опозиції підтримати ідеологію ВО «Свобода»


Тягнибок сумнівається в єдиному списку опозиції


Партія Кличка остаточно вирішила йти на вибори за партійними списками самостійно

Опозиція пообіцяла Януковичу імпічмент, а чиновникам - люстрацію