Світовий конгрес українців закликав Януковича урезонити Костусєва

22 липня 07:29

Світовий конгрес українців висловлює глибоку стурбованість введенням русифікації, очорненням історії України, зневагою до національно-культурної спадщини українського народу, веденням відкритої антиукраїнської пропаганди, розпалюванням міжнаціональної ворожнечі і здійсненням фізичного та морального тиску на українських громадських діячів в Одесі.

 

Про це йдеться в листі Президенту України Віктору Януковичу з копією на Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніну Карпачову.

МКУ привернув увагу до того, що інформацію про вищеназвані антиукраїнські і антиконституційні дії в Одесі також подають українські медійні засоби.
Одним з ганебних фактів МКУ назвав витіснення з різних сфер суспільного життя Одеси української мови як єдиної державної і замість цього впровадження російської.

Підтвердженням цього є дії влади Одеси на чолі з її міським головою Олексієм Костусєвим, членом Партії регіонів, на вимогу якого к грудні 2010 року в мерії було введено російськомовне діловодство, а рішенням депутатів міської ради введено ведення засідань міської ради виключно російською мовою. Продовженням таких дій стало червневе рішення місцевої влади про позбавлення всіх 124 шкіл Одеси статусу україномовних і, замість цього, надання їм статусу двомовних, підкреслюють у МКУ.

Автори листа відзначили, що представники місцевої влади Одеси відкрито демонструють зневажливе ставлення до відомих історичних постатей і всілякими діями заважають їх увічненню. Про це, зокрема, свідчить рішення міської ради від 28 лютого 2011 року про відмову встановлення в Одесі пам'ятника останньому кошовому отаману Запорізької Січі св. Петру Калнишевському, прийняте всупереч попереднім рішенням про його спорудження.

«Неймовірно, що під час обговорення причин для відмови у встановленні пам'ятника св. Петру Калнишевському в Одесі домінувала думка про те, що він був ворогом Російської імперії», заявляють у МКУ.

Окрім того, у МКУ привернули увагу до «грубих передач одеського телеканалу АТВ, який продовжує поширювати антиукраїнську пропаганду, розпалюючи міжнаціональну ворожнечу і створюючи соціальну напруженість і громадське протистояння, а також очорнив Українську православну церкву Київського партіархату, Світовий конгрес українців, історію України та її видатних історичних особистостей».

МКУ засудив антиукраїнські та антиконституційні дії в Одесі і закликав Президента В. Януковича як гаранта Конституції України та Уповноваженого ВР з прав людини Н. Карпачову забезпечити неухильне дотримання положень Основного Закону, зокрема, статей 10 і 11, які стверджують, що: "Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова. [...] Стаття 11. Держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури [...]."

МКУ також закликав якомога швидше розслідувати всі вищезгадані дії і припинити в Одесі русифікацію, зокрема, не дозволити витіснення єдиної державної мови зі сфери державного управління та освіти; забезпечити повне дотримання одеським телеканалом АТВ чинного законодавства України у сфері засобів масової інформації і припинити антиукраїнську пропаганду, яка розпалює ворожнечу, а також забезпечити в Одесі дотримання основних прав і свобод людини.