Свідок у "справі Щербаня" розповів про мотиви вбивства

14 лютого 11:40

Свідок звинувачення Ігор Марьїнков заявив, що мотивом вбивства Щербаня був "тільки бізнес" і згадав про "кровожерливість Лазаренка".

 

Свідок від прокуратури Ігор Марьїнков на засіданні Апеляційного суду назвав мотивами вбивства Євгена Щербаня бізнесові інтереси.

Відповідаючи на питання прокурорів про мотиви злочину, Марьїнков сказав: "Я розумію, що зійшлися інтереси Тимошенко і Щербаня. Лазаренко, враховуючи його кровожерливість, я знав його історію з 70-х років.... це цілком могло бути мотивом злочину".

"Нічого особистого, тільки бізнес", - додав він.

Обвинувачення також поцікавилося, що Марьїнкову відомо про обставини замовлення вбивства Щербаня.

"Я дізнався про це у серпні 1997 року, коли Рябін (член банди Кушніра - прим. ред.) лікувався у Києві. Я його запитав, чому ви всі такі психопаточні ходите? Він сказав, що було замовлення від Павла Лазаренка на користь Юлії Тимошенко. Їй загрожувала якась небезпека. І було замовлення на Момота (президент компанії "Данко", був убитий - прим.ред.) і Щербаня", - сказав свідок.

За його словами, мова йшла про суму 1,8-2 млн доларів.

Марьїнков продовжив, що уточнив у Рябіна, чому ті вплуталися в таку історію.

"Він мені відповів, що Паша (Лазаренко - прим. ред.) сказав, що треба виконати таку роботу на користь Тимошенко, а платити буде Юля. Рябін мені говорив, що Паша сказав Мазі (член банди Кушніра - прим. ред.), що існуює погроза від донецьких Юлі", - заявив він.

З посиланням на слова бандитів свідок зазначив: "Паша (Лазаренко - прим. ред.) дав команду Юлі заплатити ці гроші зі своїх рахунків, гроші були перераховані Мільченку, на його рахунки, і це був розрахунок за вбивство Щербаня".

Марьїнков стверджує, що гроші за вбивство Щербаня "поцупив" Мільченко.

Після прокурорів ставити питання почав адвокат обвинуваченої Сергій Власенко. Він запитав, де ті особи, на яких посилається свідок. Він зізнався, що вони померли.

Разом з тим Марьїнков, який згадував подробиці подій 17-річної давнини, не зміг згадати обставини свого допиту в минулому році.

Нагадаємо, напередодні ключовий свідок звинувачення дав вільні свідчення у суді у справі проти Тимошенко.

При цьому Марьїнков визнав, що особисто з Тимошенко не знайомий. У своїх свідченнях він здебільшого посилався на слова інших людей, а не на те, що сам чув.

Народний депутат Євген Щербань був застрелений 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька. Також загинули його дружина і бортінженер літака.

17 квітня 2003 року Апеляційний суд Луганської області визнав винним у вбивстві Щербаня і засудив до довічного ув'язнення Вадима Болотських, який входив до угруповання Євгена Кушніра, що діє в Донецькій і Луганській областях. Сам Кушнір загадково помер 1998 року в СІЗО Донецька.

У січні 2013 року генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Юлію Тимошенко спільно з Павлом Лазаренком офіційно підозрюють в організації умисного вбивства Щербаня.

За версією прокурорів, Тимошенко і Лазаренкао замовили вбивство Щербаня в угруповання кілерів через неможливість поділити ринок газу в Донецькій області. Якщо провина Тимошенко буде доведена, їй загрожує довічне ув'язнення.

Сама Тимошенко впевнена, що президент Віктор Янукович намагається списати на неї свої злочини, щоб не допустити до президентських виборів 2015 року.

Сумніви в її причетності до злочину висловили також екс-президент Леонід Кучма і голова ради директорів корпорації "Індустріальний Союз Донбасу" Сергій Тарута. Останній, зокрема, розповів, що всі комерційні конфлікти з ЄЕСУ були залагоджені до січня 1996 року - за десять місяців до вбивства Щербаня. !zn

Читайте також:

Свідок у "справі Щербаня" виявився корінним жителем Донецька

Чоловік Тимошенко пов'язав вбивство Щербаня з президентством Януковича

Тимошенко оштрафували на 17 тис грн за неповагу до суду

Тимошенко нагадала, кому було вигідне вбивство Щербаня