Суд звільнив з-під арешту захисника української мови

02 серпня 19:54

Утримання під вартою судді замінили підпискою про невиїзд. Активіста Сергія Шевченка повинні випустити з СІЗО тільки завтра, оскільки рішення суду було прийнято в кінці робочого дня. Адвокат вважає, що тиждень Шевченка протримали за гратами незаконно.

 

Суд звільнив з-під арешту учасника акції під Українським домом Сергія Шевченка. 2 серпня Апеляційний суд міста Києва скасував постанову Голосіївського райсуду від 27 липня про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Він замінив його підпискою про невиїзд.

Шевченко затримали 25 липня за підозрою в скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 статті 342 Кримінального кодексу - опір працівникові правоохоронних органів.

Апеляційний суд також відправив на розгляд матеріали кримінальної справи щодо незаконного затримання Шевченка. Його має розглянути новий склад суддів.

«Це означає, що судом першої інстанції було неправомірно обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, оскільки правові підстави для прийняття такого рішення були відсутні. Тиждень людину протримали за гратами незаконно», - прокоментував адвокат Андрій Помазанов.

- Заарештовано одного з учасників акції біля Українського дому

Адвокат зазначив, що кримінальну справу створили фактично за один робочий день. «Це свідчить про те, що такого роду дії були сплановані заздалегідь», - сказав юрист.

Шевченка повинні відпустити 3 серпня, адже рішення було прийнято в кінці робочого дня і буде направлено в СІЗО тільки завтра.

Як повідомлялося, прокуратура Києва розслідує 5 кримінальних справ за фактами подій 5 червня біля Верховної Ради і 3-4 липня біля Українського дому.

Рада 3 липня прийняла ініційований Партією регіонів законопроект «Про засади державної мовної політики». Законопроект зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин у регіонах, де їх чисельність 10% і вище.

Відразу після голосування біля Українського дому почалася акція протесту, яка зібрала близько 700 людей.

Прийняття мовного закону загострило політичну ситуацію в Україні. !zn

Читайте також:

Активістку побили у власній квартирі

Литвин підписав закон про мови. Останнє слово за Януковичем

Проти захисників «мови» у Львові порушено справу

Суд усно попередив захисників української мови