Суд у справі Луценка зайшов у глухий кут: потерпілий вимагає не вважати його таким

25 липня 08:31

Водій колишнього заступника глави СБУ відмовився прийти на суд і повідомив, що не вважає себе потерпілим. У свою чергу, Луценко заявив, що не буде давати свідчення за його відсутності.

 

Водій колишнього заступника глави СБУ Володимира Сацюка Валентин Давиденко 25 липня знову відмовився прибути на судове засідання у справі Юрія Луценка щодо організації незаконного стеження.

На адресу суду від Давиденка надійшла телеграма, в якій він вказав, що не вважає себе потерпілим у цій справі і просить суд більше його не турбувати.

У той же час, підсудні екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, а також колишні співробітники МВС Володимир Тарасенко та Олег Павленов відмовилися давати свідчення, поки потерпілий Давиденко не буде доставлений на судове засідання і допитаний.

«Я готовий відповідати на всі питання тільки після розгорнутого пояснення Давиденка», - сказав Павленов. У свою чергу Тарасенко заявив, що готовий давати пояснення, «але я хочу спочатку поставити питання Давиденку».

Луценко попросив викликати до суду «потерпілого Януковича»

«Мої пояснення ви почуєте після виконання норм КПК. Ви повинні забезпечити явку потерпілого до суду, дати мені три дні на ознайомлення з новим обвинуваченням, а вже потім я буду давати вам пояснення», - сказав Луценко.

При цьому він додав, звертаючись до судді Ганни Медушевської: «Якщо Ви у нас питаєте, чи можемо ми без виконання норм КПК продовжити судове засідання, то я Вам скажу - можемо, але за це Ви сядете в тюрму років на десять».

Нагадаємо, Луценка затримали 26 грудня 2010 року. Відтоді він перебуває в Київському СІЗО. 27 лютого 2012 року Печерський районний суд Києва визнав Луценка винним у скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до чотирьох років позбавлення волі.

Епізод звинувачень, який стосується візування продовження оперативно-розшукової справи щодо водія Володимира Сацюка в рамках розслідування справи про отруєння на той час кандидата в президенти Віктора Ющенка, виділений в окреме провадження, і в даний час щодо нього триває судовий процес.

3 липня Європейський суд з прав людини визнав незаконним арешт Луценка - він був проведений з порушенням статті 5 Конвенції про захист прав людини та основних свобод (право на свободу та особисту недоторканність). Крім того, Європейський суд визнав порушення статті 18 Конвенції з прав людини у справі Луценка. Фактично це означає, що екс-міністр визнаний політичним в'язнем. !zn

Читайте також:

Янукович порекомендував Луценку «любити свого водія» за свій рахунок

Януковичу нічого сказати про Луценка, окрім як «любить - не любить», - Ірина Луценко

Луценко присвятив своє останнє слово в суді Януковичу, визнавши себе «політично винним»