Суд щодо боргів ЄЕСУ перед Росією перенесли на 19 вересня

12 вересня 10:34

Перерву в судових засіданнях у справі Міноборони РФ про стягнення боргу ЄЕСУ з уряду України оголосили для ознайомлення з матеріалами справи. На сьогоднішньому засіданні уряд України попросив відхилити позов.

 

Господарський суд Києва оголосив перерву в засіданні у справі Міністерства оборони РФ про стягнення боргу корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) з уряду України до 19 вересня.

Після повернення з дорадчої кімнати в середу суддя Анатолій Івченко зачитав рішення про задоволення клопотання представника промислово-фінансової корпорації "Єдині енергетичні системи України", оголосивши перерву в судових засіданнях для ознайомлення з матеріалами справи.

Наступне засідання відбудеться 19 вересня о 09.00.

ЄЕСУ, який виступає в цьому судовому процесі третьою стороною, не заявляє самостійних вимог.

Міноборони РФ свій позов подало проти Кабінету міністрів України, а також третьою стороною в цій справі залучило Державне казначейство України.

На засіданні суду в середу уряд України попросило відхилити позов Міністерства оборони Росії про виплату боргу $402,5 млн.

- Кабмін попросив суд відхилити претензії Росії щодо виплати боргів ЄЕСУ


Як повідомлялося, Міністерство оборони Російської Федерації звернулося до Господарського суду Києва з позовом про виплату урядом України 3 млрд 239,450 млн грн у справі корпорації «Єдині Енергетичні системи України» (ЄЕСУ). Про це йдеться в рішенні суду від 5 вересня 2012 року, оприлюдненому в Єдиному реєстрі судових рішень. ЄЕСУ у справі фігурує в якості третьої особи на стороні відповідача.

Захищає інтереси України в суді Міністерство юстиції.. Мін'юст має намір доводити в суді, що надані Україною урядові гарантії не були оформлені належним чином, і можна говорити лише про задекларованої готовності Кабінету міністрів України сприяти погашенню зазначеного боргу.

- Мін'юст спробує «повісити» борг ЄЕСУ на Тимошенко

У процесі захисту інтересів держави Мін'юст буде також дотримуватися правової позиції, що борги суб'єктів підприємницької діяльності повинні погашатися самими суб'єктами, їх засновниками або керівниками, дії яких призвели до створення боргу.

Один з районних судів Харкова розглядає справу за обвинуваченням екс-прем'єра, лідера партії «Батьківщина» Тимошенко в махінаціях у рамках корпорації ЄЕСУ, якою вона свого часу керувала.

Прокуратура заявила позов про відшкодування екс-прем'єром України Ю.Тимошенко збитків на 19,5 млн грн у справі ЄЕСУ. Генпрокурор Віктор Пшонка стверджує, що кримінальна справа проти Тимошенко щодо корпорації ЄЕСУ була незаконно закрита в 2005 році під тиском колишнього на той час президента країни Віктора Ющенка, відразу після призначення Тимошенко главою уряду.

В Об'єднаній опозиції «Батьківщина» вважають повідомлення про борги корпорації ЄЕСУ перед Міноборони РФ спробою влади напередодні виборів очорнити ім'я Ю.Тимошенко.

Читайте також:

У БЮТ впевнені, що Тимошенко вигідний позов Росії щодо боргів ЄЕСУ

«Батьківщина» назвала провокацією української влади судові позови з РФ за боргами ЄЕСУ

Росія через суд вимагала від України більше 3 мільярдів боргів ЄЕСУ

Тимошенко знову відмовилася від участі в судовому засіданні у справі ЄЕСУ