Суд Москви видав санкцію на заочний арешт одеських терористів

10 квiтня 04:38

Лефортовський суд Москви видав санкцію на заочний арешт підозрюваних у підготовці замаху на Володимира Путіна. Суд постановив обрати заочно запобіжний захід у вигляді арешту терміном на два місяці.

 

Санкцію на арешт двох підозрюваних у замаху на прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна заочно видав Лефортовський суд Москви. Рішення було винесено ще в середині минулого місяця. Про це повідомляє прес-секретар суду Юлія Скотнікова.

Заочне рішення про взяття під варту Іллі Пьянзіна і Адама Осмаєва було винесено судом 16 березня 2012 року. Термін арешту визначено на 2 місяці. Термін арешту буде відраховуватися з моменту передачі підозрюваних з України до Росії. Рішення Лефортовського суду було оскаржено у Мосміськсуді.

Осмаєв і Пьянзін звинувачуються за частиною 2 статті 209 КК РФ (участь в стійкій озброєній групі), частини 1 статті 30 КК РФ (виготовлення чи застосування особою засобів чи знарядь вчинення злочину), статті 277 КК РФ (посягання на життя державного чи громадського діяча, вчинене з метою припинення його державної або іншої політичної діяльності), частини 3 статті 223 КК РФ (незаконне виготовлення зброї) і частини 3 статті 222 (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів, вибухових речовин і вибухових пристроїв). Їм загрожує до 20 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 21 березня слідчі пред'явили звинувачення у тероризмі і створенні терористичної групи Адаму Осмаєву і Іллі Пьянзіну, які є фігурантами справи про замах на прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна.

Раніше вони звинувачувалися лише у незаконному поводженні зі зброєю, оскільки доказів підготовки замаху на російського прем'єра у слідства не було. Слідство домоглося свідчень, які були підтверджені в ході експертиз. Як саме підтвердився факт підготовки замаху саме на «перших осіб» Росії, не уточнюється, пише Коммерсантъ.

Незважаючи на свідчення обвинувачуваних, доказів підготовки замаху на Путіна раніше не було. Затримані якщо і збиралися здійснювати вибухи у Росії, то не з метою замахів на конкретних осіб, а для диверсій економічного характеру.

Про підготовку замаху на Володимира Путіна стало відомо 27 лютого, у розпал президентської кампанії у Росії. В сюжеті Осмаєв заявляв, що «кінцева мета була поїхати до Москви і спробувати зробити замах на прем'єра Путіна».

Пьянзіна було затримано у січні 2012 року після того, як в одному з будинків в Одесі стався вибух. Як з'ясувалося згодом, у квартирі виготовляли вибуховий пристрій, який випадково спрацював. У результаті третій член групи Руслан Мадаєв загинув, а Пьянзін отримав поранення. У лютому на основі його свідчень затримали Адама Осмаєва. Вважається, що він був лідером групи.

Росія домагається видачі Адама Осмаєва, якого в Росії підозрюють у підготовці замаху на Рамзана Кадирова. Питання про екстрадицію не буде розглядатися, поки не закінчиться суд в Україні.

Затримані в Одесі терористи сподіваються отримати в Україні мінімальний тюремний термін, але бояться екстрадиції до Російської Федерації. !zn

Читайте також:

«Терористи Путіна» хотіли підірвати Кадирова в одеському Палаці спорту

Екстрадиція Осмаєва може затягнутися на кілька місяців

Генпрокуратура РФ просить Україну видати підозрюваного в замаху на Путіна