Суд ООН зобов'язав Росію відновити Меджліс і припинити національну дискримінацію в Криму

19 квiтня 17:00

Таким чином суд частково задовольнив запитувані Україною тимчасові заходи щодо порушення прав меншин у Криму.

 

Міжнародний суд ООН в Гаазі погодився на введення тимчасових заходів у справі "Україна проти Росії" у питанні дискримінації національних меншин у Криму. Крім іншого, суд зобов'язав Росію відновити Меджліс і утриматися від обмежень для кримських татар у представництві своїх інтересів, повідомляє "Європейська правда".

Також серед вимог знаходиться відновлення освіти в Криму українською мовою. Крім цього, суд попросив обидві сторони утриматися від будь-яких форм расової дискримінації.

Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочав 6 березня розгляд позову України, що вимагає притягнути до відповідальності Росію "за підтримку терористів" на сході України і за дискримінаційні дії в Криму.

Україна звинувачує Росію в порушенні двох конвенцій ООН, учасниками яких є обидві країни - міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму в зв'язку з підтримкою терористів в Донбасі, і міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації у зв'язку з порушенням прав та переслідування кримських татар і українців на півострові.

9 березня після завершення чотириденних слухань суд перейшов до розгляду рішення про введення тимчасових заходів проти РФ.