Створення фінансової поліції несе в собі загрозу державного перевороту, - експерт

16 березня 12:17

На думку експерта, наразі існує спроба створити центральний орган виконавчої влади силового блоку, який формально буде підкорятися президентові, але буде поза системою органів виконавчої влади.

 

Створення фінансової поліції, підконтрольної особисто президентові, і наділення її надповноваженнями несе в собі загрозу державного перевороту. Про це в коментарі ZN.UA заявив старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Дмитро Ляпін.

Як відомо, в законопроекті про фінансову поліцію прописано, що президент призначає і звільняє голову Служби фінрозслідування, однак заступників голови та керівників регіональних підрозділів призначає і звільняє глава служби, він же визначає організаційну структуру і чисельність штату.

"Нічого подібного в законодавстві немає. Тобто має місце спроба створити центральний орган виконавчої влади силового блоку, який формально буде підкорятися президентові, але організаційно, операційно і функціонально буде поза системою органів виконавчої влади", - зазначив експерт.

"Наявність у співробітників цього відомства спеціальної "силової" освіти і права на користування вогнепальною зброєю, засобами спеціального впливу - по теорії і практиці створює небезпеку державного перевороту як такого",- вважає Дмитро Ляпін.

Для Служби фінансових розслідувань в законопроекті передбачалося і відверто "ексклюзивні права, зокрема, "вилучати в громадян предмети і речі, заборонені або обмежені в обороті, знищувати ці предмети".

"Це означає, що фінансова поліція, на думку розробників, має право вилучати докази і самостійно їх знищувати, що, зрозуміло, дає підстави для серйозного занепокоєння щодо сумлінності фінансової поліції", - підкреслив він.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Василя Пасочника "Фінансова поліція: неприхована загроза?". !zn

Читайте також:

Азаров поспішив "поховати" фінансову поліцію

Рішення про фінансову поліцію буде приймати особисто Янукович, - Клименко

Глава МВС Захарченко проти створення фінансової поліції

Голова податкової вважає, що контролювати бізнес має тільки його відомство