Страсбурзький суд засудив Москву за тортури у Придністров'ї

16 листопада 07:02

За порушення прав людини стосовно колишніх придністровських ув'язнених повинна відповідати Москва, а не Кишинів. Таке рішення ухвалив Європейський суд з прав людини у Страсбурзі.

 

Російська влада не вжила жодних заходів для того, аби присікти порушення прав людини у Придністров'ї. Такий вердикт Європейського суду з прав людини у Страсбурзі винесено у вівторок, 15 листопада, у справі Андрія Іванцока і Тудора Петрова-Попи. У 1993 році Верховний суд невизнаної Придністровської республіки засудив громадян Молдови за вбивства та інші злочини під час придністровського конфлікту. У 2007 році їх було випущено на свободу.

Страсбурзький суд визнав Росію винною у порушенні низки статей Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод. Серед іншого, на думку страсбурзьких суддів, Москва порушила статтю 3 про заборону тортур та негуманного поводження, статтю 5 про право на свободу і безпеку, і статтю 13 про право на ефективний засіб правового захисту.

У той же час провину Кишинева судді не визнали. Вони врахували той факт, що "Молдова не припиняла протести проти активної підтримки Росією сепаратистського режиму так званої Придністровської Молдавської Республіки". Не визнаючи незалежність Придністров'я, Кишинів "продовжував спроби відновити контроль над придністровською територією", йдеться у рішенні суду.

У свою чергу Москва "продовжувала підтримувати тісні відносини з так званою Придністровською Молдавською Республікою, підтримуючи сепаратистський режим політично, фінансово і економічно", зазначили судді. Тому позивачі фактично перебували в зоні юрисдикції Росії, і Москва несе відповідальність за скоєні проти них правопорушення, йдеться у висновку суду.

Як відшкодування морального і матеріального збитку суд ухвалив виплатити кожному з потерпілих по 60 тисяч євро.