Стан здоров'я Тимошенко не дозволяє їй їхати на суд до Києва 13 січня, вважає захист

11 лютого 22:09

Позицію екс-прем'єра з приводу цього суду буде озвучено в середу, 13 січня.

 

Стан здоров'я екс-прем'єра Юлії Тимошенко не дозволяє їй їхати на засідання Апеляційного суду Києва з допиту свідка у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня, призначене на 13 січня, захисник екс-прем'єра Сергій Власенко, вважає:

"Її стан здоров'я, на мій погляд, не дозволяє їй їхати до Києва і будь-який перевіз на відстань 500 кілометрів по суті є тортурами відповідно до статті 3 Європейської конвенції з прав людини", - сказав Власенко журналістам в понеділок увечері після зустрічі з екс-прем'єром ЦКБ№5.

Він також зазначив, що позицію екс-прем'єра з приводу цього суду буде озвучено в середу, 13 січня.

Як повідомлялося, в Генеральній прокуратурі і Держпенітенціарній службі не знають, чи погодиться Тимошенко на перевезення її з Харкова на засідання Апеляційного суду Києва з допиту свідка у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня, призначене на 13 січня.

"Враховуючи те, що Тимошенко сьогодні написала відмову від участі в завтрашньому судовому засіданні (засідання Київського райсуду Харкова у справі ЄЕСУ), я думаю, що аналогічну формулу до ситуації вона застосує і 13 лютого", - повідомив журналістам у понеділок прес–секретар ДПтС України Ігор Андрушко.

Разом з тим у прес-службі Генпрокуратури журналістам повідомили: "Інформація про можливу участь або неучасть Тимошенко в судовому засіданні - виключно в компетенції пенітенціарної служби".

Як повідомлялося, 7 лютого слідчий суддя Печерського райсуду Києва Царевич частково задовольнила клопотання Тимошенко і перенесла проведення слідчих дій у справі про вбивство депутата Євгена Щербаня на прохання екс-прем'єра на 13 лютого. Царевич також зобов'язала забезпечити доставку Тимошенко на судове засідання до Апеляційного суду Києва.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року, проте в даний час проходить курс лікування в Центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" №5 в Харкові.

У рамках справи ЄЕСУ екс-прем'єру пред'явлено звинувачення за п'ятьма епізодами: організація заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 рр. шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 КК); замах на заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 років шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч.3 27, ч.2 ст.15, ч.5 ст.191 КК); несплата податку по підприємству ЄЕСУ (ч.3 ст.27, ч.3 ст.212 КК); несплату прибуткового податку, (ч.3 ст.212 КК); вчинення злочину шляхом службової фальсифікації (ч.3 ст.27, ч.2 ст.366 КК).

Попереднє засідання у справі відбулося 19 квітня 2012 року без Тимошенко. З тих пір суд неодноразово відкладав початок розгляду справи по суті у зв'язку з тим, що Тимошенко відмовлялася брати участь у засіданні через стан здоров'я, навіть в режимі відео конференції.

Наступне засідання призначено на 12 лютого. !zn

Читайте також:

Суд може зобов'язати Тимошенко виплачувати борг ЄЕСУ, якщо знайдуть у неї гроші

Суд розпорядився доставити Тимошенко на допит у "справі Щербаня" 13 лютого

Тарута розповів, що Тимошенко і Щербань залагодили конфлікт за 10 місяців до вбивства

Україна спробує домовитися з Росією про розстрочку виплати боргу ЄЕСУ