Стамбул: ядерна програма Ірану "обговорюється позитивно"

14 квiтня 14:09

Переговори з іранського ядерного досьє між делегацією з Тегерана і представниками "шістки" міжнародних посередників (постійні члени СБ ООН плюс Німеччина, що стартували в Стамбулі, проходять конструктивно.

 

Переговори представників п'яти держав-постійних членів, що проходили 14 квітня в Стамбулі, Ради Безпеки ООН і Німеччини з делегацією Ірану щодо іранської ядерної програми «повністю відрізняються» від зустрічі з цього питання, щотвідбулася в січні минулого року і завершилася нічим. Нинішні консультації, на відміну від попередніх, проходять у «позитивній атмосфері».
Про це заявив у Стамбулі представник Євросоюзу Майкл Манн після закінчення першого етапу переговорів 14 квітня.
"Судячи з усього, є передумови для того, щоб домовитися про наступний етап переговорів", - додав Манн.
Крім того, Манн повідомив, що Сполучені Штати відкриті до ідеї зустрітися з представниками Ірану на двосторонній основі.
Однак додав: "Я не впевнений на 100%, що така зустріч дійсно пройде".
Манн поінформував також, що всі країни, що беруть участь у стамбульських переговорах, висловили бажання організувати двосторонні консультації з іранською стороною.
Коментарів американської делегації з приводу можливості зустрічі з іранцями поки не надходило.
Інший європейський дипломат, який вийшов до журналістів в обідню перерву, повідомив, що глава іранської делегації на переговорах Саїд Джалілі не став висувати попередніх умов для нових переговорів, як він робив це на майбутній зустрічі на початку минулого року.
"Видається, що він приїхав з метою влитися в процес, що вже само по собі великий крок вперед", - сказав цей дипломат на умові анонімності.
США і країни ЄС, які звинувачують Іран у проведенні ядерних розробок з метою створення атомної бомби, ввели санкції проти Тегерану. Іран заявляє, що його ядерна програма носить мирний характер.
Новий раунд переговорів щодо ядерної програми Ірану може відбутися в травні. Тегеран наполягає, щоб наступні консультації пройшли в Багдаді. !zn
Читайте також: