Стало відомо про невдалі спроби Росії зірвати засідання Радбезу ООН по Криму

18 березня 22:12

На заході були присутні 11 з 15 членів Радбезу ООН.

 

Російської делегації не вдалося зірвати засідання Ради Безпеки ООН у форматі Appia, присвяченого проблемі дотримання прав людини в Криму, заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

"Незважаючи на всі спроби російської делегації в ООН відмовити інші делегації від участі в засіданні, це не принесло результату. Сама російська делегація не прийшла на цю зустріч, що не було дивно для мене, – розповів Єльченко на брифінгу в Нью-Йорку після завершення засідання. А сьогоднішній візит президента Росії Путіна в Крим – це дуже дивний спосіб відзначати другу річницю анексії".

Єльченко також повідомив, що на засіданні були присутніми 11 з 15 членів Радбезу ООН. Були відсутні представники Росії, Китаю, Анголи і Венесуели.

За словами Єльченка, під час засідання, говорили, зокрема, про неможливість проживати в Криму при відсутності російського паспорта.

"На перший погляд, це виглядає як добровільний крок, але якщо заглибитися в цю ситуацію, то побачите, що без російського паспорта ви нічого не можете робити в Криму, – зазначив Єльченко. – Ви не можете піти в лікарню, поступити в університет, відправити дітей до школи, придбати автомобіль, зареєструвати майно. Вас ніби не існує. Людям потрібно або отримувати громадянство РФ, або їхати з Криму".

За його словами, головний сигнал з цієї зустрічі – в України є високий рівень підтримки з боку міжнародного співтовариства позиції про незаконність анексії Криму.

Раніше президент України Петро Порошенко заявив, що події в аннексированном Криму нагадують сталінські часи.

"Ведуться переговори з деокупації Криму на основі міжнародних форматів, включаючи формат "Женева +". Росія заплатить ціну, яку повинен заплатити агресор. Весь світ з Україною! Крим – це Україна!" – зазначив президент.

Постійний представник США в Раді безпеки ООН Саманта Пауер підкреслила, що Крим був, є і буде залишатися частиною України.