США закрили посольство в Сирії

06 лютого 16:31

Напружена ситуація в Сирії призвела до того, що всі співробітники американської дипломатичної місії залишили Дамаск.

 

Сполучені Штати Америки закрили своє посольство в Сирії з міркувань безпеки. Усі співробітники дипмісії вже залишили Дамаск. Про це йдеться в офіційному повідомленні Держдепартаменту США.

Основною причиною закриття стало погіршення ситуації в Сирії. Зокрема, вибухи в Дамаску 23 грудня і 6 січня викликали серйозні побоювання, пов'язані з захищеністю посольства від збройних атак. Представники Держдепартаменту намагалися зв'язатися з владою країни, однак не отримали адекватної відповіді.

У повідомленні також говориться, що американський посол у Сирії Роберт Стівен Форд, що також покинув країну, залишається на своїй посаді і продовжує свою роботу вже в США. Він також підтримуватиме контакт з сирійською опозицією і продовжить пошуки можливих способів мирної передачі владі.

Уже майже рік у Сирії не припиняються антиурядові протести. Щодня надходять повідомлення про загибель людей - як мирних громадян, так і співробітників силових структур. За даними ООН, загальна кількість жертв у країні перевищила 5000 людей. Сирійська влада заявляє, що в сутичках було вбито понад 2 тисяч військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів Сирії, проти яких діяли добре озброєні бойовики.

Для моніторингу за ситуацією в кінця грудня 2011 року туди була направлена ​​місія спостерігачів Ліги арабських держав (ЛАД). За підсумками її роботи 22 січня 2012 міністри закордонних справ країн - членів Ліги розробили план мирного врегулювання, який передбачає відставку президента Сирії Башара Асада та проведення в країні парламентських і президентських виборів.

Дамаск ці пропозиції відкинув. Слідом за цим у ряді арабських країн повідомили про припинення участі своїх представників у спостережній місії. 28 січня її робота була повністю припинена в зв'язку із загостренням ситуації в Сирії.

Зазначимо, що Росія і Китай 4 лютого наклали вето на резолюцію Ради Безпеки ООН по Сирії, направлену на припинення бойових дій у цій країні. Решта 13 членів Ради, серед яких США, Франція і Великобританія, проголосували за резолюцію. !zn

Читайте також:

Сирійська армія відновила обстріл міста Хомс: десятки вбитих

Сирійці захопили посольство Росії в Лівії, протестуючи проти вето в Радбезі ООН

У Сирії в сутичках між урядом і опозицією загинуло 55 людей